Sjuksköterskornas semester hotas – flera regioner är underbemannade: ”Våran ork börjar ta slut”

Vaccinationerna mot covid-19 pågår för fullt, vilket gör att allt fler andas ut och planerar för en rolig sommar med nära och kära.

Men samtidigt som samhället öppnar upp och allt fler återgår till mer normala liv så är det en grupp som inte får slappna av än. Nu rapporterar TV4 att hela 14 regioner har svårt med bemanningen i sjukvården i sommar. Detta gör att många sjuksköterskors semestrar är hotade

Två tredjedelar av landets regioner har stora problem att bemanna sjukhusen inför sommaren. På flera håll ä situationen akut, och man kan bli tvungna att dra in fulla semestrar för anställda. 

– Det här har ju hållit på i över ett år nu, och sjukvården är ju belastad redan sedan innan också, och så en pandemi på det. Det gör liksom att våran ork börjar ta slut, säger Malin Karlström, sjuksköterska på infektionsavdelningen i Sundsvall till TV4

Sjuksköterska torkar svetten under pandemin.
Foto: TT

Kan inte garantera sjuksköterskornas semester

TV4-nyheternas kartläggning visar att 14 regioner inte kan garantera att sjuksköterskorna får sin önskade semester i sommar. Detta på grund av brist på personal. 

– Det har varit viljeinriktningen från början. Fyra veckors sammanhängande semester. Men vi vet också att det såklart går på många ställen, men på alla ställen så går det inte, säger Therese Drewsen, enhetschef för Region Västernorrland, till Tv4. 

Foto: Mikael Fritzon/TT

När TV4:s reporter Marcus Noterius besöker sjukhuset i Sundsvall vårdas 15 personer på intensivvårdsavdelningen. 

”Behöver sin återhämtning”

Problemet existerade reda förra året, när pandemin bara pågått några månader. Sveriges Radio Ekot gjorde då en kartläggning av 26 akutsjukhus. Den visade att semesterskulden, vad arbetsgivaren är skyldig sina anställda i betald semester, ökade med 30 procent under föregående år. Det motsvarar en ökning av semesterskuld med 4,6 miljarder kronor, jämfört med året innan.

– Medlemmarna behöver sin återhämtning och vila och mina kollegor begär att få ut semester, även under året, men nekas eftersom det inte finns någon att ersätta dem med, sa ­Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet till Sveriges Radio Ekot då.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required