Skola stoppar skärmarna – väljer böcker och pennor istället: Får kritik av skolinspektionen

Ut med skärmarna – fram med böckerna och pennorna.
Nu tar Orionskolan i Visby bort undervisningen med ”paddor” för lågstadiet, uppger TV4.
Detta trots kritik från myndigheter.

Skärmarnas vara eller icke vara har varit en debatterad fråga i skolans värld i flera år.

Forskning har påvisat att tryckta läskällor ger bättre läsförståelse än digitala, uppger Skolverket. De uppmanar därför elever att ”sänka läshastigheten i digitala format när en text behöver förstås på ett djupare plan”.

Artikeln fortsätter under bilden.

LIMHAMN 20190417 - Mellanstadielever årskurs 6 jobbar med att söka via dator i den digitala Nationalencyklopedin tillsammans med manlig lärare i klassrum. Foto: Alexander Olivera / TT
LIMHAMN 20190417 – Mellanstadielever årskurs 6 jobbar med att söka via dator i den digitala Nationalencyklopedin tillsammans med manlig lärare i klassrum. Foto: Alexander Olivera / TT

Skolverket menar också att texter som elever tar del av digitalt, på olika sätt kan skapa nya läsmönster.

– Det kan handla om att läsaren tas med in i en digital värld där berättelsen förstärks genom olika upplevelser. Till exempel kan berättelsen utspelas i en tredimensionell miljö där läsaren kan titta runt och utföra olika uppgifter, skriver myndigheten på sin hemsida och fortsätter:

– Ett annat exempel är digitala böcker där ljud, text, rörlig- och stillbild kombineras och på så sätt skapas en läsning som involverar flera sinnen.

På Waldorfskolan Orionskolan på Gotland har nu fattat beslut om att ta bort skärmarna som undervisningsmetod, i alla fall för eleverna i lågstadiet. Detta trots att Skolverket rekommenderar att både den digitala och analoga undervisningen ska finnas med redan från första klass.

– Vi tror att det är viktigare att de lär sig skriva för hand i unga år och att de digitala kan komma in senare, säger Kalle Edeús som är rektor på Orionskolan, till TV4:s nyheter.

Skolan har tidigare kritiserats för bristande digital undervisning av skolinspektionen, uppger Sveriges Radio.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.