Skolan slutar servera laktosfritt: ”Riskerar stora magbesvär om man inte får rätt kost”

Laktosfria alternativ till korvstroganoff, potatismos och andra rätter innehållande mjölk ska inte längre erbjudas på skolorna i Linköping. Detta efter att kommunen sett över sina ingredienser, och menar att de flesta tål mer än de tror.

– Nästan de allra, allra flesta, klarar av att äta en viss mängd laktos, säger Åsa Kullberg, affärsområdeschef i Linköpings kommun till TV4.

På Astma- och Allergiförbundet är man dock kritisk mot beslutet.

 

Att äta vanliga husmansrätter som korv stroganoff, pannkakor, potatismos och paj kan innebära kraftiga magsmärtor för den som är laktosintolerant, men i Linköpings kommun väljer skolorna att ta bort de laktosfria alternativen. Detta då de upplever att de flesta tål mer än de tror.

– Vi har räknat om alla våra recept, och så har vi tittat och sett vad laktosinnehållet är i alla de olika rätterna. Förut så åt de alla laktosintoleranta. Nästan de allra, allra flesta, klarar av att äta en viss mängd laktos, säger Åsa Kullberg, affärsområdeschef i Linköpings kommun till TV4.

”En del barn kan stanna hemma på grund av det här”

Men detta är Astma- och Allergiförbundet starkt kritiska mot, då de menar att det riskerar att bli flera negativa följder om barn som är laktosintoleranta inte erbjuds andra alternativ.

– Jag upplever inte att man har tänkt igenom konsekvenserna. De som har laktosintolerans, barn som då kan få orolig gasig mage, diraréer, de påverkas deras humör, hälsa, skolarbete. En del barn kan stanna hemma på grund av det här, säger Rikard Åsgård, ombudsman på Astma- och Allergiförbundet.

Foto: Wikipedia

Se hela inslaget här:

[arve url=”https://tv4play.se/iframe/video/12496199″ /]