Skolans beslut – inför mobilförbud på högstadiet: ”Tittar mer på telefonerna än på varandra”

Mobilförbud i skolan är något som flera skolor har tagit efter. Tidigare har det gällt låg- och mellanstadiet, men nu även högstadiet. 

– Eleverna tittar mer på telefonerna än på varandra, säger rektor Charlotta Malmberg till Lokaltidningen.

Vikenskolan i Helsingborg har haft mobilförbud i många år, men då på låg- och mellanstadiet. Nu ska även ett förbud införa för eleverna på höstadiet.

”Tittar mer på telefonerna än varandra”

Mobilerna kommer att tas ifrån eleverna på morgonen när de kommer, låsas in i ett säkerhetsrum och sedan fås de tillbaka på slutet av skoldagen.

– Vi har pratat om det flera år, eleverna tittar mer på telefonerna än på varandra. Förhoppningen är att koncentrationsförmågan och det sociala samspelet ska bli bättre. Forskning visar att bara ha en telefon på ljudlös i närheten påverkar koncentrationsförmåga, säger rektor Charlotta Malmberg till Lokaltidningen.

Positiva och negativa reaktioner

Än så länge har många föräldrar och elever varit positiva till beslutet, men givetvis finns det de elever som är kritiska till det, men det är inget skolan tar hänsyn till utan de vill se om det finns några positiva effekter på att inte ha mobilen närvarande under hela dagen.

– Tanken är att ha det läsåret ut men vi kommer att utvärdera vid höstlovet och vid jul tillsammans med eleverna och då handlar det inte om tyckande utan om vi ser några effekter av det, säger Charlotta Malmberg till Lokaltidningen.

Förbudet ska få eleverna att umgås mer med varandra istället för att sitta nere i sina telefoner. Men man gör också detta för att se om förbudet har några positiva effekter på till exempel pluggandet och koncentrationen.

Vad tycker du om det här? Är det bra att ha ett mobilförbud så eleverna kan fokusera mer på skolan? Sprid gärna vidare på Facebook för att dela din åsikt.