Skolans nya beslut: Totalförbjuder all energidryck

Energidrycker är nu ett minne blott för eleverna.

Nu sätter Snäckebacksskolan i Ronneby stopp – efter att ha hittat stöd för sitt nya beslut i forskningen.

– Eleverna är inte överförtjusta så klart, säger rektorn på skolan till Kvällsposten.

Energidrycker har länge varit ett omdebatterat ämne. Många skolelever dricker det, och det har kommit upp åsikter om åldersgräns. År 2009 införde dagligvaruhandelbranschen i Sverige frivillig riktlinje med åldersgräns på 15 år. Den följs i många butiker – men inte alla.

Nu sätter Snäckebacksskolan i Ronneby ner foten – och stoppar eleverna från att dricka energidryck under skoltid.

– Det är ett beslut vi har fattat utifrån forskning som visar att det inte är så bra att dricka mycket energidryck. Det utgår ifrån hälsoaspekten, det ska vi också stå för som skola, säger Ulrika Lundin, rektor på skolan till Kvällsposten.

Och fortsätter:

energidryck
Foto: Jessica Gow, SCANPIX / Anders Wiklund, TT

– Om burken är öppnad häller vi ut den. Om den är oöppnad får föräldrarna komma och hämta den, men jag tror inte att det har hänt så många gånger.

Enligt Lundin har skolan hittat stöd i forskningen för att införa detta nya förbud mot energidryck.

En studie som publicerades i Mayo Clinic Proceedings visar att energidrycker orsakar allvarliga skador för människor med hjärt- och kärlsjukdomar. En annan studie har visat att bara en energidryck kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar för unga vuxna. Samtidigt skriver forskarna att mer forskning behövs på detta område.

– Dessa resultat tyder på att människor ska vara försiktiga när man konsumerar energidrycker på grund av möjliga hälsorisker, säger doktor Anna Svatikova vid Mayo Clinic.

LÄS MER: Så påverkas hjärtat om man dricker energidryck en gång om dagen

– Eleverna är inte överförtjusta så klart. Många av dem jämför det med att personalen dricker kaffe, och det gör även vissa elever. Men vi hade diskussioner om vad forskningen visar och kom fram till det här, säger Lundin till Kvällsposten.

Vad tycker du om skolans beslut om att införa förbud mot energidryck?