Prästen Judith: Därför säger vi nej till skolavslutning i kyrkan

Ingen skolavslutning i kyrkan.

Det har Sävare församling i Lidköpings kommun bestämt.

Kyrkoherden Judith Fagrell och kyrkorådet menar att skollagen detaljstyr när det gäller vad som sägs och inte får sägas i samband med ceremonin.

– Det är inte sällan de försöker planera vad vi ska säga. Då blir det att vi uppehåller kyrkan som en lokal när det egentligen är Guds hus, säger Judith Fagrell till Expressen.

Vinningaskolan och Salebyskolan utanför Lidköping kommer inte få ha sin skolavslutning i kyrkan. För Expressen förklarar kyrkoherden Judith Fagrell vid Sävare församling anledningen till beslutet.

– Vi gör det här med övertygelsen att kyrkan ska vara kyrka och skola ska vara skola, säger Judith Fagrell till tidningen.

Skolavslutningen räknas inte som en del av religionsundervisningen, och därför ska avslutningen inte heller innehålla några religiösa inslag, skriver Expressen.

– Skolan har skollagen med sina lagar och förordningar. Rektorn har ett uppdrag att det följs och vi som församling har ett uppdrag att vara en kristen församling.

FOTO: Shutterstock (Genrebild)

Starka reaktioner

Reaktionerna har varit många, och Judith berättar att flera tycker det är tråkigt att traditionen försvinner. Samtidigt förstår de henne när hon förklarar anledningen.

Hon vill vara tydlig med att beslutet inte har med några andra religioner att göra, detta så att inte främlingsfientliga krafter ska använda kyrkans beslut för egna intressen, skriver Expressen.

Vad tycker du om detta beslut? Ska skolavslutningar hållas i kyrkan eller i skolan?