Läkaren Kristins kritik efter nedskärningarna i vården: ”Hoppas de ber om ursäkt till all vårdpersonal”

Tusentals människor i Sverige har bekräftats smittade av Covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror, och över 140 personer har avlidit.

Den snabbt spridande smittan har gjort att sjukvården fått kalla in mer personal för att klara pressen, varpå många i samhället tackar och uppmuntrar vårdpersonalens hårda arbete.

Men trots hyllningar så finns det vårdpersonal som känner besvikelse gentemot regionpolitikernas prioriteringar.

I ett Facebookinlägg som fått enorm spridning på Facebook uttrycker läkaren Kristin Wennmo Zuk sitt missnöje över just politikers hantering av satsning och nedskärning inom sjukvården.

”All semester för personal dras in under våren”

Hon inleder sitt hyllade inlägg med att berätta om hur över 600 personer på Karolinska fick det tunga beskedet om att varslas under hösten 2019. Detta för att man ansåg att de inte behövdes och att man kunde spara in de pengarna.

”Idag får vi mail om att vi är så oumbärliga att all semester för personal dras in under våren. Vi ska bekämpa en sjukdom som är extremt smittsam utan ha tillgång till det skyddsmaterial för personalen som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, infektionsläkare från andra städer går ut i TV och säger att reg Sthlms skyddsutrustning är undermålig. Vi får veta att läkare med stor patientkontakt dör i andra länder och det spekuleras i om virusmängden man utsätts för är avgörande.”

Foto: Facebook Kristin Wennmo Zuk/YouTube Today

Kristin uttrycker en besvikelse över hur regionpolitiker prioriterat, och tagit vårdpersonalens betydelse för givet.

”När kriget är över hoppas jag att våra regionpolitiker har dragit lärdom och ber all vårdpersonal och Stockholms invånare om ursäkt för den felprioritering som gjorts, en felprioritering som kostat och kommer att kosta många människors liv. Därefter förutsätter jag att de tillsätter mer resurser till akutsjukhusen så att våra skattepengar hädanefter går till dem med störst vårdbehov i första hand.

Eder snippdoktor/andningssoldat tills döden skiljer oss åt”.

Under hösten 2019 informeras personalen på Stockholms akutsjukhus om att vi inte behövs längre. 600 personal på…

Gepostet von Kristin Wennmo Zuk am Freitag, 27. März 2020