Sköterskan Sarahs ilska – mot svenskar som trotsar råden och går på uteserveringar: ”Egoismen…”

I den rådande coronakrisen har Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationer om social distansering samt att man ska hålla avstånd till andra människor.

Ändå proppas uteserveringarna fulla av svenskar som vill umgås och ha en glimt av vårsolen.

Nu rasar narkossjuksköterskan Sarah Derwich mot beteendet, och ifrågasätter människors brist på ansvar.

Sarah Derwich arbetar till vardags som narkossjuksköterska på Skaraborgs sjukhus i Skövde. Hon har, liksom många andra, reagerat på de bilder på proppfulla uteserveringar som cirkulerat de senaste dagarna.

I en intervju med P4 Skaraborg är Sarah Derwich kritisk mot de människor som trotsar Folkhälsomyndighetens råd och går på uteserveringar istället för att ta sitt ansvar.

– Egoismen i första hand tror jag att jag reagerade som starkast på. Att det finns en sån okunskap i samhället, trots rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och staten och diverse myndigheter, säger Sarah till P4 Skaraborg.

”Gör mig så oerhört ledsen”

Sarah menar att även om det är de knökfulla uteserveringarna som uppmärksammas nu, så märks beteendet lite här och var i samhället.

– Jag har observerat själv andra som har lagt upp andra bilder på parker och det är affärer och det är överallt. Det gör mig så oerhört ledsen. Jag reagerade på att min medmänniska inte tar sitt ansvar helt enkelt, säger hon.

Att så många människor ändå väljer att gå ut tror Sarah beror på rädsla och okunskap.

– Man blir blåögd. Många vill i en rädd situation inte inse att det är så det ligger till. Sen tror jag också att det handlar om okunskap, att människor som inte tar in rejäl fakta eller inte läser på, då blir det automatiskt att de inte ”bryr sig”, säger hon till P4 Skaraborg.

”Finns lagar och regler”

Även statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt ifrån på skarpen mot svenskar som tagit plats på uteserveringar och på så sätt ökat smittorisken.

– Vi vill påminna att den nu faktiskt finns lagar och regler om detta som handlar om att det finns ett ansvar för ägare att det inte blir för stor trängsel på barer, restauranger och dylikt. Det här gäller givetvis även för uteserveringar, sa Anders Tegnell då enligt tidningen Expressen.

Det är viktigt att vi alla tar vårt ansvar i denna svåra tid. Stanna hemma om du känner dig sjuk, tvätta händerna ofta och håll avstånd till andra människor!

Det är bara om vi alla visar hänsyn som vi kan få slut på det här eländet. Dela för att uppmärksamma frågan, så att fler där ute tänker till!