Skräcksiffran för Löfven: 2 av 3 väljare har lågt förtroende för regeringen

.

Stödet för regeringen sjunker. Trots det breda parlamentariska stödet i riksdagen – med det historiska samarbetet över blockgränsen – gör väljarna tummen ned.
Två av tre har lågt förtroende för regeringen, visar en ny Sifo-mätning på uppdrag av Expressen.

Nu visar nya siffror att majoriteten inte tror på statsminister Stefan Löfvens S-MP-regering. Det var vid årsskiftet som en flera månader lång regeringsprocess till slut fick sin upplösning. Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsatte att bilda regering – men den här gången med budgetstöd i riksdagen av Centerpartiet och Liberalerna.

Ett historiskt skifte i svensk politik då vi fick en regering med stöd över blockgränsen. Januariavtalet mellan S, MP, C och L har dock lågt förtroende bland väljarna, visar en ny undersökning från Expressen/Sifo.

STOCKHOLM 20180909 Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) på SVT:s valvaka. Fyra månader senare ingick C och L i Januariavtalet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Foto: Stina Stjernkvist / TT 

”Trump har högre förtroende”

Bara 33 procent uppger att de förtroende för regeringen – medan 62 procent anser att de har mycket eller ganska litet förtroende.

– Det är ingen positiv signal att bara ha en tredjedel av befolkningen bakom sig, även om man blickar ut internationellt kan man se att exempelvis Trump har högre förtroende än så, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen.

Föga förvånande är det Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas väljare som uppger att de är motståndare till regeringen. Men även bland Socialdemokraternas väljare finns de som uppger att de har lågt förtroende – en femtedel av S-väljarna har uppgett just detta i undersökningen.

STOCKHOLM 20191016 Statsminister Stefan Löfven (S) vid en presskonferens efter mötet med EU-nämnden inför EU- toppmötet om brexitfrågan. Foto Stina Stjernkvist / TT

Samtidigt visar undersökningen att en regering med M och KD med passivt stöd av SD skulle få något större stöd än den nuvarande i dagsläget. 36 procent uppger att de skulle ha förtroende för en sådan regering. Men skillnaden mellan de olika regeringsalternativen, som uppmätts i den här undersökningen, är inte statistiskt säkerställd.

– Det finns en stor acceptans bland moderater och kristdemokrater för den här typen av indirekt samarbete, säger Toivo Sjörén till Expressen.

1 548 personer har svarat på webbintervjuer i en slumpmässigt rekryterad panel.

Vad har du att säga om detta? Skriv gärna en kommentar. 

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna