Höstens oväder slår till – SMHI-meteorologens uppmaning: ”Ta in utemöblerna”

Regn, rusk och grå himmel.

SMHI varnar för höstens busväder.

– Det kan vara läge att ta in utemöblerna nu, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

September har blivit oktober och vi går mot allt mörkare årstider. I takt med det präglas också väderleksrapporterna allt mer av regn och rusk.

Vi har redan fått se prov på flera oväder, med allt från kraftiga vindar till stora regnmängder och risk för översvämningar.

Det klassiska höstvädret gjorde sig också påmint under den gångna helgen, med såväl regn som kraftiga vindar under söndagen.

höstväder, hårda vindar
Foto: Johan Nilsson / TT

”Ta in utemöblerna”

Under måndagen har vindstyrkan avtagit något på fastlandet, men en klass 1-varning för kulingvindar ligger fortsatt utfärdad på sydöstra Östersjön.

Regnovädret ser däremot ut att vara här för att stanna. Även under måndagen väntas det bli blött med skurar i Norrland, över landets östra landskap, på västkusten och i västra Svealand.   

Och det är inte bara läge att förbereda sig med regnställ, stövlar och paraply. Med höstens rejäla ruskväder på ingång är det också hög tid att se över trädgården och eventuella lösa föremål.

Therese Fougman, som arbetar som meteorolog på SMHI, har därför en uppmaning.

– Det kan vara läge att ta in utemöblerna nu, säger hon till Aftonbladet.

paraply, oväder
Foto: Johan Nilsson / TT

Kylan dröjer

Under veckan väntas det fortsätta regna och vara molnigt. Men den där bitande kylan som känns ända in i märgen, får vi däremot vänta på.

För även om det blir regn och rusk, dröjer sig hyggligt varma temperaturer kvar i landet ett tag till.

– Det är varma temperaturer för årstiden och så det ser ut att hålla i sig under veckan också. Det kommer inte bli kyligt i närtid, säger Therese Fougman.

Dela gärna informationen till dina vänner!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required