SMHI varnar för vårens bakslag – här blir det stora mängder snö i helgen

Just som folk tagit fram utemöbler och vårkläder kommer ännu ett bakslag för våren. Till helgen varnar SMHI för snöoväder i mellersta och norra Sverige, vilket innebär halka på vägarna.

När helgens högtryck drog in och bjöd på nära 20 grader var det svårt att föreställa sig att det skulle kunna snöa igen, men nu meddelar SMHI att det blir ett “rejält väderomslag” på flera håll de kommande dagarna, det rapporterar Aftonbladet. 

Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län kan alla vänta sig snö till helgen, och temperaturerna kommer snabbt att sjunka. 

Sju bakslag innan det kan bli vår

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för samtliga län, då det ymniga snöfallet kan ställa till besvär, inte minst i trafiken när vägarna fryser. 

Helgens väderomslag är inte det första bakslaget för vårvärmen i år. Efter en kort värmebölja i början på mars trodde man att våren kommit tidigt, men även då slog kylan till med full kraft. 

– Så här brukade man säga förr i världen: Det måste ske sju bakslag innan det kan bli vår, sa meteorologen Lasse Rydqvist när han gästade Soraya och Martin på Nyhetsmorgon i TV4 då.

– Kan bli stökigt. I alla fall upp mot Svealand så tror jag att det kan bli chans, eller risk för pulkaväder, tillade han.

Foto: Mats Andersson / TT

Strax efter uttalandet slog stormen “Evert” till med kraftiga vindar, regn och snöfall. 

April månad inleddes med strålande sol och höga temperaturer på många håll i landet, men av prognoserna att döma är vintern ännu inte över. 

Här blir det stora mängder snö

Från onsdag förmiddag rör sig ymnigt snöfall in västerifrån och det väntas stora snömängder i inre Jämtlands, Västernorrland och Gävleborgs län.

”Största snömängderna väntas i Hälsingland, Gästrikland och norra Uppland där det skulle kunna bli omkring en decimeter”, enligt SMHI.

Under torsdagen kan det även komma snö så långt söderut som norra Götaland.

Busväder i form av regn väntas på flera håll, samtidigt som SMHI varnar för gräsbränder i södra och mellersta Sverige ända upp mot Dalarna. 

Enligt prognoserna räknar man med att ingen mer snö ska falla in på helgen, men de låga temperaturerna ligger kvar och när värmen återvänder är oklart.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required