Smittskyddsläkarens ilska – efter olagliga demonstrationen: ”Risk för ökad smittspridning”

Under lördagen samlades över 100 personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att olovligt demonstrera mot coronarestriktioner och pandemilagen. Sex poliser skadades när de försökte skingra de tätt marscherande demonstranterna. 

– Det är oerhört allvarligt att medvetet samlas många personer på en begränsad yta. Det går att ge uttryck för sina åsikter på så många andra sätt än att träffas fysiskt, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm till Expressen.

Ett hundratal personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm för att tillsammans marschera och demonstrera mot regeringens coronarestriktioner. 

Vill häva restriktionerna

Bakom initiativet låg stockholmaren Filip Sjöström, som vill att regeringen ska häva coronarestriktionerna

”Fler och fler vaknar upp till det faktum att regering, politiker och media inte visar och berättar sanningen i det som sker.

Steg för steg inskränks vår rörelsefrihet och yttrandefrihet för att skydda oss från ett virus – som inte lett till ökad dödlighet i Sverige under 2020 och inte heller till ökad sjukvårdsbelastning”, står det i evenemanget på Facebook, där deltagare bjudits in för att vara med i demonstrationen. 

Ett hundratal personer samlades på Medborgarplatsen i Stockholm under lördagen.

Tillsammans tågade de till Gamla stan för att protestera mot pandemilagen. Och för att ställa krav om att restauranger, gym och annat öppnar igen. 

Demonstration mot coronarestriktioner
Organisationen Tusenmannamarschen för frihet & sanning protesterar mot coronarestriktioner och marscherar från Medborgarplatsen mot Gamla stan, men hindras av polis pga de saknar tillstånd för demonstrationen. Foto Henrik Montgomery / TT

Sex poliser skadade i demonstration

Demonstrationen skedde dock olovligt. När polis ryckte in för att skingra demonstranter skadades sex tjänstemän, varav en fick föras till sjukhus enligt SVT

Region Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund ser allvarligt på det som inträffade. 

– De här personerna riskerar inte bara sin egen hälsa och sitt eget liv, utan riskerar också att smitta andra de möter, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm till Expressen.

Maria Rotzén Östlund
Foto: TT

Risk för ökad smittspridning

Totalt fick ett 50-tal personer avlägsnas från den stökiga och olovliga demonstrationen. 

Enligt Maria Rotzén Östlund kan lördagens protest ha bidragit till ökad smittspridning. 

– Det finns en risk för ökad smittspridning, som ett par veckor senare innebär att fler personer får behov av sjukhusvård och i värsta fall fler som dör med covid-19, säger hon till Expressen.

Arrangören Filip Sjöström kan få 20 000 kronor i vite.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);