Smittskyddsläkarens varning efter demonstrationen: ”Konsekvenser i sommar”

I onsdags demonstrerade tusentals personer i Stockholm för att visa sitt stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Nu menar smittskyddsläkaren Per Fohlin att det kan få konskvenser, rapporterar Aftonbladet.

Sedan i slutet på mars i år har det varit förbjudet att samlas över femtio personer åt gången under evenemang. Trots det samlades tusentals personer på Sergels Torg i onsdags eftermiddag för att demonstrera och visa sitt stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Foto: Jonas Ekströmer, TT/ Staffan Löwstedt, SvD, TT

Samtidigt har vi en pandemi som härjar i världen och i Sverige. Och orsaken till begränsningen för folksamlingar är att människor behöver kunna hålla avstånd för att minska smittspridningen av covid-19.

– Ur det perspektivet är det inte lämpligt att vi överskrider den här mängden som det är just nu, säger Per Follin.

Belastningen på vården är fortsatt tung. Hittills har 4 562 människor avlidit i coronaviruset i Sverige. Och just nu är det runt 600 personer som vårdas på sjukhus i Stockholm för covid-19, många inom intensivvården.

Så även om den omtalade kurvan planat ut de senaste veckorna är det fortfarande ansträngt inom vården.

”Onödigt att ta risker”

Vilka konsekvenser vi får av demonstrationerna är svårt att säga i nuläget.

– Konsekvensen av de här sammanslutningarna kanske vi ser lagom till midsommar, säger Per Follin vid Smittskydd Stockholm.

Aktionen har fått kritik från flera håll. Bland annat från Björn Olsen, överläkare i infektionssjukdomar och professor.

– Det är som att säga ”fuck you” till alla som kämpar med att få bukt med smittspridningen, sade Björn Olsen till Aftonbladet unde torsdagen.

STOCKHOLM 20200603 Deltagare med skyltar vid en tyst protest på Plattan, Sergels torg, i Stockholm City för att visa stöd för Black lives matter. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Även statsepidemiologen Anders Tegnell är kritisk och menar att det finns risker förknippade med att samlas tusentals människor i en demonstration.

– Men det finns risker med att samlas på det här sättet under en pandemi och framför allt när vi nu har haft en ganska stabil situation under en lång tid är det onödigt att ta de här riskerna och kanske orsaka att vi får fler fall inom sjukvården igen.

Vad tycker du om det här? Dela artikeln och berätta.