Snusktestet: Mer bakterier i godishyllan än på toaletten. Men när jag ser gymmet… Herregud!

Varje gång jag har åkt tunnelbana eller gått på stan känner jag att jag måste tvätta händerna när jag kommer hem. Och när jag är på gymmet är jag alltid rädd för att det ska finnas massa farliga bakterier överallt. Men hur smutsigt är det egentligen på gymmet, toan eller i lösgodishyllan? Vi tog med oss två experter med mätinstrument för att se hur det ser ut.

Norska TV2 undersökte tre gym i Oslo förra året och kom fram till riktigt snuskiga resultat. Värdena var 765 gånger högre än vad som är godkänt i dessa miljöer. Efter en närmare analys av bakterieproverna visade det sig att alla gym hade bakterier som kan göra människor sjuka.

– Staphylococcus aureus är den vanligaste bakterien som orsakar inflammation i huden. Man kan få sårinfektioner och inåtväxande tånaglar som blir infekterade. Ibland kan den även gå in i kroppen, men är det sällsynt, säger Egil Lingaas som är chef för infektionskontroll vid Oslo universitet till Norska TV2.

Förutom staphylococcus aureus hittade de även tarmbakterier från avföring på flera av träningsmaskinerna.

Men är det lika snuskigt på svenska gym som det var i Norge?

snustest2

I vår undersökning tittade vi på fem olika områden: ett gym, lösgodishyllan i en affär, bordet på en hamburgerrestaurang, rulltrappan i tunnelbanan och en offentlig toalett.

snustest1
snustest3

Alla tester utfördes i centrala Stockholm. I videon här nedan kan du se resultatet. Det är inte trevligt.

Så här gick undersökningen till: Vi gjorde flera tester på varje plats och presenterar det resultat med högst RLU-värde. RLU står för Relative Light Unit, och är ett vanligt sätt att mäta antalet bakterier. Alla bakterier behöver inte vara farliga i vår mätning, men antalet ger en tydlig bild av hur städad miljön är. Ju fler bakterier det finns – ju högre är också risken att det finns farliga bakterier.

Vid hanteringen av livsmedel får RLU-värdet inte gå över 15, men i offentliga miljöer är det okej om det uppgår till 100 RLU. Så om det hade varit bra städat på ytorna vi testade så skulle värdet alltså ligga under 100.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.