Sömnexpertens hårda kritik mot vintertid ”Det är jättedumt”

Från och med söndag blir det bara mörkare och mörkare. Det är dags för den tiden på året som vi kallar ”vintertid”. Vi vrider tillbaka klockan en timme och får sova en timme extra dagen efter, men långt ifrån alla är positiva till detta.
– Jättedumt att ta bort den timmen, säger Christian Benedict som är sömnforskare vid Uppsala universitet.

Varje höst vrider vi tillbaka klockan en timme för att få en timme extra av dagsljus. Detta har vi gjort sedan 1980, då man också ville att sommarkvällarna skulle vara längre.

Detta koncept tycker dock sömnforskare Christian Benedict är idiotiskt, eftersom att vi inte har så mycket tillgång till dagsljus den här årstiden.
– Om vi inte får tillräckligt mycket dagsljus på dagen kan vi inte styra vår inre klocka på ett bra sätt. Det innebär även att vi blir extra känsliga för ljuset från teven eller mobilen, innan vi går och lägger oss, säger han till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Riksdagsledamöterna vill avskaffa vintertid

Men forskaren Christian är inte ensam om sin åsikt. Enligt Aftonbladet får Riksdagen in flera motioner varje år, där ledamöterna vill avskaffa vintertid och istället ha sommartid  som ”den normala tiden” året om.

 

Sedan 1996 är omställningen från sommartid till vintertid reglerat av EU och alla dess medlemsländer.

Dela om du tycker att vi ska avskaffa de olika tiderna och ha ”normaltid”.