Sömnprofessor: Ju mindre du sover, desto kortare lever du

Får du inte tillräckligt med sömn? Ligger du ofta vaken på natten och vrider dig?

Om du svarat ja på båda dessa frågor, då finns det anledning att oroa sig över framtiden, enligt Matthew Walker, professor i psykologi och neurovetenskap.

”Vi är mitt i en katastrofal epidemi av sömnbrist och sömnlöshet, som har betydligt allvarligare konsekvenser än de flesta av oss kan föreställa sig”, säger sömnprofessorn till The Guardian.

Sömnproblem
Shutterstock

Matthew Walker kallas ”sömnprofessor” och är chef på Human Sleep Science, där man studerar sambandet mellan sömn, människors hälsa och sjukdomar.

I boken ‘Varför ska vi sova’ beskriver Matthew Walker förhållandet mellan sömnlöshet och sjukdomar som fetma, Alzheimers, cancer, diabetes och psykiska problem.

Ett av syftena bakom boken är att göra människor mer medvetna om hur viktigt det är med sömn. Han hoppas att boken kommer att bidra till att fler människor får den rekommenderade mängden sömn varje dag, som ligger på cirka åtta timmar.

Professor Matthew Walker påpekar att det är vår moderna livsstil som utgör kärnan av problemet. I en digital värld utsätts vi för starkt ljus och elektriskt ljus. Vi är dränkta i mejl, telefonsamtal och stressas av mobilen, att alltid vara uppkopplade.

Att sova för lite är förenat med livsfara, enligt Walkers forskning.

200 procent större risk för hjärtattack

Vuxna i åldern 45 år eller äldre som sover mindre än sex timmar per natt löper 200 procent större risk att få en hjärtattack eller stroke under sin livstid, jämfört med dem som sover sju eller åtta timmar per natt. (Här kan du läsa hur mycket du ska sova per natt, beroende på ålder)

Att vara ”duktig” och sova ordentligt är inget som alla vill skylta med, det förknippas med svaghet i våra hektiska liv. Matthew Walker har observerat hur många skryter om hur lite sömn de behöver för att klara av vardagen.

”Vi stigmatiserar sömn, vi associerar det med lättja och slöhet. Vi vill verka upptagna och vi gör gärna detta genom att proklamera hur lite sömn vi får. Det har blivit ett tecken på att vara cool, att sova lite”, säger Matthew Walker.

Matthew Walker vill nu att alla ska förstå hur viktigt det är att försöka sova ungefär åtta timmar varje natt. Själv går han varje dag till sängs vid fasta tider och går upp nästa dag vid samma tidpunkt. Detta gäller oavsett vad han ska göra nästa dag, skriver The Guardian.

Sömnproblem
Shutterstock

Vill du att alla dina vänner och att din familj ska förstå hur viktigt det är med ordentlig sömn? Dela gärna vidare denna information med alla du känner!