Stefan Löfven öppnar för ny folkräkning i Sverige: ”Måste ha koll”

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) öppnar upp för en ny folkräkning i Sverige. Nu ska Moderaterna lägga fram ett konkret förslag i skatteutskottet, Expressen.

Socialdemokraterna har tidigare sagt nej till en ny folkräkning i Sverige. Men under höstens första riksdagsdebatt lyfte Ulf Kristersson (M) frågan igen och den här gången hade han färska uppgifter att hänvisa till.

Foto: Anders Wiklund/TT

Bland annat att Iraks försvarminister har fått bostadsbidrag i Sverige och att en högt uppsatt tjänsteman i Afghanistan har fått föräldrapenning också i Sverige.

– Det duger inte i ett land där bidrag och förmåner förutsätter att man bor här, och förväntas jobba och betala skatt här, säger M-ledaren.

– Moderaterna kommer lägga ett konkret förslag i riksdagens skatteutskott om en ny folkräkning.

LÄS MER: Ulf Kristerssons känga till Stefan Löfven – efter orden om Sveriges gängkriminalitet: ”Total oförmåga…”

”Ser också ett behov”

Även SD, KD, L och M förespråkar en ny folkräkning i Sverige, det för att komma till rätta med problem som folkbokföringsfusk och illegal invandring.

Den här gången öppnade även Stefan Löfven upp för förslaget.

– Svar ja, jag ser också ett behov av att se över förutsättningarna för en ny folkräkning. Vi behöver ha koll på befolkningen i landet, så är det, var man bor och vem som bor var, säger statsministern Stefan Löfven.

”Hur är det ens möjligt?”

Den senaste tiden har den politiska debatten handlat mycket om gängkriminaliteten. Vilket det även gjorde dagen till ära.

Bland annat anklagade Ulf Kristersson för att ha skippat frågan om gängvåldet i uppgörelsen mellan S, MP, C och L.

Ulf Kristersson anklagade regeringen för att ha utelämnat frågan om gängvåldet i uppgörelsen mellan S, MP, C och L. 

– Hur är det ens möjligt att skriva 73 punkter politik och missa kriminaliteten, säger M-ledaren.

LÄS MER: Stefan Löfvens svar – efter polischefens larm om gängkriminalitet: ”Inte kommit 40 klaner”

Men Per Strängberg, pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg (S), var inte sen att hugga till baka. Han ansåg att Ulf kristerssons uttalande var ”sakfel”.

”I januariavtalets första mening nämns gängkriminaliteten, och punkt 69 handlar om att antalet polisanställda ska bli 10 000 till år 2024”, skriver han på Twitter.  

LÄS MER: 8-åriga barn begår rån – nu varnar polisen för att brotten kan bli allvarligare: ”Måste prioriteras”

Även S-ledamoten Annika Strandhäll reagerar kritiskt på uttalandet

”Hur missade Ulf Kristersson detta? Ordning och reda i debatten tack”, skriver även hon på Twitter.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);