Stefan Löfvens svar – efter polischefens larm om gängkriminalitet: ”Inte kommit 40 klaner”

Enligt den biträdande rikspolischefen Mats Löfving finns det idag 40 kriminella släktnätverk i Sverige som tagit sig hit enbart för att begå brott.

Men Sveriges statsminister Stefan Löfven håller inte med om den bilden, rapporterar Expressen.

Den senaste tiden har den politiska debatten kretsat kring de kriminella nätverken som finns i Sverige.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving sa under gårdagen att det just nu är minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige som begår brott.

– Just nu har vi minst 40 släktbaserade kriminella nätverket i Sverige, så kallade klaner. De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, säger han till Ekot.

Foto: Pontus Lundal, TT.

Men Stefan Löfven menar att det inte riktigt stämmer.

– Det är inte så att det kommit 40 klaner det senaste året. Många har funnits här länge och har också levt i den ojämlikheten som vi har i vårt land, säger han till Expressen.

Mats Löfving anklagade också både makthavare och beslutsfattare för att inte ge sitt fulla stöd i kampen mot gängkriminaliteten.

Men Sveriges statsminister Stefan Löfven tyckeratt man har gjort mycket för att hjälpa polisen i sitt arbete. Men med det sagt är det mycket kvar att göra.

– Den här gängkriminaliteten ska ryckas upp med rötterna. Vi började förra mandatperioden med att föra till resurser till polisen. Mer än polisen begärde. Och det är en viktig signal. Vi har fördubblat polisen, och utbildar fler poliser så det ska finnas fler poliser där ute, säger Stefan Löfven till Expressen.

”Skärpt 50 straff”

Stefan Löfven säger också att man skärpt runt 50 straff. Gett polisen fler verktyg som exempelvis dataavläsning och kameraövervakning. Nu ska man också satsa på att ta fram fler förebyggande åtgärder.

– Den förebyggande. Den som gör att unga killar framförallt inte väljer att stå på kö när vi har fullt på fängelsen, där gängledarna sitter inne, då står det en kö ute i förorten med killar som väntar på att ta över den här rollen. Det måste stoppas men det är ett annat arbete, säger han till Expressen.

Stefan Löfven har tidigare sagt att han inte vill koppla ihopp gängkriminalitet med invandring.

– För mig spelar det ingen roll vilken hudfärg du har, vilken religion du tror på eller var du kommer ifrån. Begår du ett brott i Sverige ska du sitta i fängelse.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required