Stefan räddades från hemlöshet efter mötet med 80-åriga Heidi – nu har han blivit advokat

Under tio år levde han på Stockholms gator som hemlös och kriminell sprutnarkoman.

Men ett möte med 80-årige damen Heidi räddade Stefan Olafssons liv.

– Utan det mötet hade jag varit död idag, säger Stefan Olafsson till Newsner.

Som 20-åring hamnar Stefan Olafsson i fängelset för första gången. Men det var långt ifrån starten på ett trassligt liv.

För Newsner berättar Stefan om hur han hade sin första fylla i sjätte klass och hur han lämnade skolan och flyttade hemifrån som 16-åring.

Under tonåren gjorde han flera brott och på sin tjugoårsdag satt han i sin första rättegång. När domen slutligen föll blev det fängelse.

Efter avtjänat straff tog Stefan ett jobb på restaurang och försökte få rätsida på sitt liv. Men det var svårt.

När relationen med flickvännen tog slut för gott tog mörkret över.

– Då kände jag bara att nu skiter jag i allt och försökte ta livet av mig. Men jag misslyckades med det, berättar Stefan för Newsner.

Dagen därpå ringde Stefan en langare och sa att han ville ha sprutor med amfetamin.

– Jag hade testat amfetamin tidigare men i festsammanhang och mådde bra av det och när jag mådde så dåligt så kände jag att jag behövde något som lyfter mig på en gång. Det var självdestruktivt, det där med sprutor. Det kändes väl hardcore, säger Stefan.

Sprutorna med amfetamin blev vägen in i en ännu mörkare period i Stefans liv.

– Det var som att trycka på en knapp. Jag satt i en lägenhet som jag hade lånat av en tjej i tre månader och bara krökade och slog i mig tjack, säger Stefan och tillägger:

– När jag inte kunde vara kvar där så gick jag bara rakt ut på gatan med min pump, mina kanyler och kläderna på kroppen och började min första tid som hemlös.

Stefan Olafsson levde som hemlös narkoman i tio år

Året är 2001 och Stefan är nu en hemlös narkoman på Stockholms gator.

Ett liv som hemlös är inte något enkelt liv. Det är smutsigt och kallt och många dör, om inte av våld så av en överdos.

Men de första fem åren för Stefan var annorlunda.

– Det var någon månad in som jag började hänga med andra hemlösa i Stockholm och de visade mig hur man tog sig ner i källare och förbi dörrar och så satte vi oss tillsammans och slog i oss tjacket. Då kände jag en gemenskap, jag kände mig hedrad att vara med, säger Stefan och tillägger:

– Det är sorgligt att jag hade det perspektivet men jag hade känt mig utanför väldigt länge och på samhällets absoluta botten hittade jag människor som jag blev accepterad av.

Den ljusa perioden blev kortvarig. Stefan gör inbrott, stjäl och säljer för att ha råd med amfetamin och fängelsestraffen avlöste varandra.

– Det går inte att lita på någon i den miljön, vänder man ryggen till blir man huggen. Bokstavligt talat alltså. Till slut blir det här ett väldigt ensamt liv.

Stefan Olafsson
Foto: Stefan Olafsson

80-åriga Heidi blev Stefans räddning

Efter några år på gatan är Stefan utmärglad, tandlös och riktigt illa däran. Han ser ingen väg ut ur missbruket – där och då var han allt för långt utanför samhället.

Men det är då, precis när allt är som mörkast som vändningen kommer.

Det var en kväll i maj 2009 när Stefan gick på en gata i Östermalm i Stockholm med en plan om att göra inbrott på ett företag som det overkliga hände.

Väl framme vid adressen fick Stefan syn på en märklig bil på parkeringen. Dörren var lite på glänt och Stefan skymtade någon halvligga i förarsätet.

– Jag var ju egoistisk och tänkte att det var ju typiskt, just när jag skulle göra inbrott. Jag blev lite irriterad faktiskt och jag i min självupptagenhet gick fram för att konfrontera den här personen i bilen.

Men i bilen låg en äldre dam. Vad varken hon eller Stefan visste då var att hon hade fått en stroke.

Som tur var insåg Stefan allvaret och ringde till SOS Alarm.

– En polisbuss kom några minuter senare och jag fick lämna över situationen. De bemötte mig med respekt och jag fick en känsla av ansvarstagande, att jag för en gång skull hade gjort allting rätt, berättar Stefan.

När Stefan vandrade iväg från platsen med sin cykel bestämde han sig för att låta just den här natten vara fri från brott, just den här natten skulle vara helt ren.

Fick ett samtal från Heidi

Sommaren gick och i början på augusti fick han ett telefonsamtal. Det var damen från bilen. Hennes namn var Heidi och hon ville gärna träffa honom för att tacka honom personligen.

När de möttes var Heidi strålande glad och tacksam över att Stefan räddat hennes liv. Hon hade givetvis frågor om honom och vem han var, men Stefan var inte beredd på att säga hela sanningen. I stället sade han att han var student.

När det var dags att säga adjö bad hon honom komma tillbaka efter helgen, då hon gärna ville ge honom någonting. Stefan ville inte ta emot något, att se henne glad och levande räckte som belöning för honom. Men Heidi insisterade.

– När jag kom tillbaka efter helgen berättade jag som det var, att jag är en hemlös narkoman och att jag egentligen hade tänkt göra inbrott den där kvällen. Sedan berättade jag för henne att min stora dröm är att studera på högskola eller universitet.

Gjorde högskoleprovet på anstalt

Efter det mötet tog det ett bra tag tills de två skulle ses igen. Stefan levde två år till på gatan innan han slutligen åkte in i fängelset en allra sista gång.

Med stöd från personal inom Kriminalvården, från sin mamma, från Heidi och en stark egen vilja blev han drogfri. Och efter att ha pluggat upp sina gymnasiebetyg fick Stefan, nu 38 år, göra högskoleprovet – ett prov som tog honom hela vägen till Lunds universitet och studier i både matematik och filosofi.

– Filosofin betydde mycket för mig, det var där jag växte in i den här akademiska världen, fick kompisar och en start på det nya livet, förklarar Stefan för Newsner.

Kom in på juristlinjen som 38-åring

Vad ingen visste var att Stefan drömde om att studera juridik så utan att berätta för någon sökte han in till juristprogrammet – och kom in.

2014 påbörjade Stefan sina studier på juristlinjen, det blev hela nio terminer av studier i sträck.

I mars 2023, efter att ha arbetat som jurist i flera år fick Stefan sin advokatlicens.

– Det var såklart en oerhörd glädje, jag trodde aldrig att advokatsamfundet skulle godkänna mig med min bakgrund, säger Stefan till Newsner.

Stefan Olafsson
Foto: Privat

Stefans livsresa är någonting utöver det vanliga, men Stefan menar att det han tagit sig igenom och åstadkommit inte bara handlar om hans egen starka vilja och drivkraft.

– Många tänker ”fy vad bra gjort” och visst har jag jobbat hårt, men jag har också haft väldigt mycket tur. Tur att jag är född i Sverige i en tid då man kan komma tillbaka till sitt liv, där man kan plugga när man är 38 år. Jag har också haft tur som träffat rätt människor vid flera tillfällen genom livet, förklarar Stefan.

Den viktigaste av dem är såklart Heidi.

– Det var en väldig tur att jag träffade henne. Vi har räddat varandras liv. Jag har räddat henne konkret, men hon räddade mig genom att jag fick chansen att rädda henne, säger Stefan.

Stefan Olafsson
Foto: Privat

Så är Stefans relation med räddaren Heidi idag

Idag jobbar Stefan som advokat och brinner för att missbrukare han företräder ska få rätt behandling. Han vill se mer insatser för barn och unga som riskerar att hamna i missbruk.

Men så fort han får en ledig stund, ja då umgås han mer än gärna med Heidi.

– Ibland åker vi ut till mamma och käkar middag, åker båt, hittar på en hel del. Nu har hon pratat om att hon vill flytta till ett äldreboende så då har vi varit och tittat på det. Senast vi sågs var på nyårsafton, berättar Stefan för Newsner.

Så oväntat och fantastisk resa. Dela gärna artikeln om du håller med.

Hit kan du vända dig:

Om du eller någon i din närhet behöver hjälp med beroende eller skadligt bruk så finns det att få. Du kan vara anonym och även som anhörig går det att få stöd.Var inte rädd för att be om hjälp! 

Vid en nödsituation ska du alltid ringa 112.

1177, här kan du läsa mer om missbruk och vilken hjälp som finns att få.

Alkohollinjen, om du, eller någon i din närhet, känner oro över alkoholvanor: 020 84 44 48

Alkoholhjälpen, om du, eller någon i din närhet, känner oro över alkoholvanor och vill chatta här.

Droghjälpen, om du, eller någon i din närhet, känner oro över drogvanor: 020 91 91 91

Bris, om du behöver stöd och är under 18 år: 116 111 eller chatta här.

Ideella organisationer, om du vill få stöd: Anonyma narkomanerAnonyma AlkoholisterKriminellas revansch i samhälletMusketörerna och Svenska brukarföreningen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev