Stenhårda kritiken mot Jimmie Åkesson – efter ordvalet i sociala medier: ”Ovärdigt en partiledare”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får massiv kritik för sitt senaste uttalande på Twitter, där han skrev att partiet vill se ett totalstopp för asyl- och invandring inklusive kvotflyktingar.

I samband med att han presenterade partiets vilja pratade han om vissa fall av invandring som en “belastning”, vilket fick andra politiker att reagera. 

Sverigedemokraterna vill se ett totalstopp för asyl- och invandring inklusive kvotflyktingar, enligt Aftonbladet. På Twitter skriver partiledaren Jimmie Åkesson att totalstoppet bör gälla för:

”all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”. Ett ordval som inte landade väl hos andra politiker. 

Jimmie Åkesson, SD
Foto: TT

Kritik från andra politiker

Annika Strandhäll (S) var en av de som reagerade på texten, och valde att svara offentligt på inlägget på Twitter. 

”Det är det Sverige han ser 2021. Det är inte mitt Sverige. Hur har vi kunnat tillåta det offentliga samtalet att spåra ur på detta sätt”, skriver Strandhäll. 

En annan som riktar skarp kritik mot Åkessons ordval och resonemang på Twitter är Liberalernas partiledare Nymko Sabuni 

”Hätska utfall mot invandrare”

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

I ett inlägg på Facebook skriver Sabuni: ”Hätska utfall mot invandrare på Twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti”.

Hon fortsätter:

”Vägen framåt för Sverige är genom att vi får en långsiktigt hållbar migrationspolitik, inte den kollektiva skuldbeläggning av invandrare som SD ägnar sig åt”. 

Hätska utfall mot invandrare på twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti. Vägen framåt för Sverige är…

Posted by Nyamko Sabuni on Friday, February 19, 2021

Åkesson: ”Migration som måste stoppas helt”

När Aftonbladet sökt Jimmie Åkesson för en kommentar har de fått svar av presstjänsten, som säger att SD-ledaren inte är tillgänglig. De skickar därför ett skriftligt svar från Jimmie Åkesson: 

”De allvarliga problem som vårt land drabbats av i kölvattnet av åtminstone trettio års djupt oansvarig migrationspolitik är av kulturell, social och ekonomisk art. Det är inte en hemlighet, sannolikt inte för någon, och det är definitivt inte något nytt att mitt parti lyfter detta sakförhållande.

Det finns naturligtvis migration som är av godo och fullt naturlig, varför jag var extra tydlig med vilken typ av migration som måste stoppas helt, med hänsyn till det allvarliga läget i Sverige”.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook, men kom ihåg att hålla god ton, vi håller oss till pressetiska regler.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required