Obs: Personen på bilden har ingenting med personerna i artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stig, 80, är död: Nekades plats på äldreboende – somnade in bara dagar efter att ha fått en plats

Stig, 80, nekades en plats på äldreboende.

Nu har han somnat in – bara dagarna efter att han till slut fått en plats på ett korttidsboende, skriver Expressen.

Det var när Marina Björkman, 53, besökte sin pappa Stig hemma i Luleå som hon möttes av en fasansfull syn. Enligt henne var lägenheten en enda röra, och hennes pappa låg i sin egen avföring.

Enligt henne var hans tillstånd så allvarligt att han inte kunde larma hemtjänsten själv, och att han därför måste få flytta in på ett äldreboende. Men trots det ville kommunen inte ge honom en plats.

Vädjade i uppmärksammat Facebookinlägg

Marina vädjade i ett Facebookinlägg till Luleå kommun att hennes pappa skulle få en plats.

Kommunens svar:

– Jag kan inte svara på det enskilda ärendet och vad som har hänt där. Rent generellt, när man ska få insatser via socialtjänstlagen, så behövs det en delaktighet och en ansökan från den enskilde – om korttidsboende eller äldreboende. När vi får in en ansökan gör vi en utredning, sa verksamhetschefen på socialförvaltningen Lena Kruse till Expressen då.

Det här är min och Roberts pappa, vi kämpar för att få in honom på ett boende omedelbart!!! Vi blir bara bollade runt i…

Posted by Marina Björkman on Monday, 1 July 2019

Marinas inlägg delades 19 000 gånger och det gav resultat. Stig fick en plats på ett korttidsboende.

Men nu rapporterar Expressen att bara dagarna efter flytten så somnade Stig in, vid lunchtid i söndags.

– Man är bedrövad, jag trodde han skulle bli bättre. Det gick superfort. Han satt och åt lunch och skojade med personalen. Sen började han må dåligt under lunchen och ville lägga sig. Han lade sig, de kontaktade sköterska och tre minuter senare var han död, säger Robert Selberg till Expressen.

Anmäler Luleå kommun

Tillsammans med systern Marina kommer han nu att anmäla Luleå kommun till Inspektionen för vård och omsorg. Kommunen ska själva ha anmält sig för utredning, uppger Expressen.

Vila i frid, Stig.