Stig nekas lättöl till maten på äldreboendet – på grund av kommunens regler: ”Kränkande”

En lättöl till maten en vardag kan sätta guldkant på tillvaron. Men den möjligheten har inte Stig Lindgren, som bor på Framnäs gruppboende i Fors. Efter att ha nekats lättöl som dryck lämnade han in ett klagomål och ifrågasatte det hela hos äldreboendet.

Till svar fick Stig att lättöl till maten en vardag skulle strida mot både lagen och kommunens klimatmål, vilket Avesta Tidning var först med att skriva om. 

Stig Lindgren är pensionär och bor på gruppboendet Framnäs i Fors, som ligger i Avesta kommun. Han betalar 4 000 kronor i månaden, och för den summan tycker han att det är rimligt att kunna få en lättöl till maten när han vill det. 

OBS: Bilden är en genrebild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Ingen lättöl på vardagar

Men på vardagar sätter kommunen stopp. 

För några år sedan beslutade omsorgsstyrelsen i Avesta kommun att lättöl och kolsyrat vatten endast skulle serveras på helger. Detta för att följa kommunens miljömål. 

– Det är kränkande hur de behandlar oss på äldreboenden, säger Stig Lindgren till Avesta Tidning.

LÄS MER: Svensk kommun drar in på smöret – serverar margarin för att spara pengar: ”Inget fel på det”

Gruppboende
OBS: Personen på bilden har ingenting med nyhetshändelsen att göra.
Foto: Shutterstock

Stig känner sig orättvist behandlad, och tycker att kommunen borde gå tillbaka till hur det var för några år sedan. Då boende hade möjlighet att bli serverade lättöl även på vardagar. 

– Det handlar inte om att du inte får, du får dricka hur mycket lättöl du vill men det ingår inte i grundabonnemanget som man betalar för, säger Anna Nurmilehto, omsorgschef på Avesta kommun till Avesta tidning. 

”Ett bra erbjudande”

Hon poängterar att det inte finns några bestämmelser om vilken alkohol man själv får ha på rummet. Men att bara be om lättöl till maten räcker inte. 

– Nej, inte rakt av. Vi kan anse att de tre alternativen, vatten, mjölk och måltidsdryck, ändå är ett bra erbjudande. Men som jag säger, det finns alltid undantag men generellt är det så att vi med automatik inte är något som vi kan leva upp till, säger Anna Nurmilehto. 

LÄS MER:

För tidningen berättar Stig att han planerat att skriva ett medborgarförslag i ärendet gällande möjligheten till lättöl på vardagar. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required