Stockholmaren Björn gjorde 7 vårdbesök – för att få det vaccin han ville ha: ”Tycker jag tagit ansvar”

Flera doser av Astra Zeneca har fått slängas efter att vårdtagare valt bort vaccinet efter inbokat besök, det rapporterar SVT. En av de som inte velat ha vaccinsorten är Björn Rosengren från Danderyd. För Mitt i berättar 77-åringen att han fick göra sju vårdbesök innan han fick det vaccin han ville ha. 

– Men jag tycker inte att jag ska behöva ta ett läkemedel som jag inte vill ha, säger Björn till Mitt i. 

I måndags meddelade SVT att region Stockholm fått slänga hundratals doser av Astra Zenecas vaccin på grund av att folk tackat nej efter larmet om biverkningar. 

77-årige Björn Rosengren är en av de som valt bort Astra Zeneca, men för att få ett annat vaccin krävdes besök på fyra olika vårdcentraler, och totalt har han fått göra sju besök.

– I alla andra sammanhang, inklusive vid apoteksinköp, får jag som någorlunda myndig medborgare själv välja vilken medicin jag ska satsa på, säger han till Mitt i.

Foto: TT/Jessica Gow

Tackande nej till vaccin

Björn är egenföretagare och har arbetat hemifrån i nästan ett års tid. När det blev hans tur att vaccineras kontaktade han sin lokala vårdcentral för att boka tid. Han kunde dock inte få svar på frågan om vilken vaccin han skulle få. 

När Björn dök upp på mottagningen var det Astra Zenecas vaccin han skulle få, men då han kände sig orolig efter rapporterar om biverkningar tackade han nej. 

Björn avstod, och fick besöka totalt fyra vårdcentraler innan han erbjöds Pfizers vaccin.

”Ska inte behöva ta läkemedel jag inte vill ha”

Enligt Björn fanns det mellan åtta och tio vaccinstationer som var aktuella, men i kön fanns bara han och en till person.

– Nej, jag tycker att jag har tagit mitt ansvar. Jag har suttit i karantän och utsätter inte någon för smitta, och har inte hållit på med att träffa andra, även med avstånd. Där tar jag mitt ansvar, säger han till Mitt i.

– Men jag tycker inte att jag ska behöva ta ett läkemedel som jag inte vill ha.

Gunnar Lundmark / TT

Vaccinsamordnarens uppmaning

När Mitt i pratar med Magnus Thyberg, som är vaccinsamordnare i Region Stockholm, berättar han att vaccinleveranserna är ojämna, och att vårdpersonal på mottagningarna därför inte alltid kan säga vilket vaccin vårdtagaren kommer att få.

Han poängterar dock att det är viktigt att alla tar det vaccin de erbjuds.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required