Stockholmarnas nya krogtrend i pandemin: Börja dricka tidigt och snabbt

Länsstyrelsen Stockholm varnar för en ny krogtrend som vuxit fram under pandemin. Då barer och krogar måste sluta servera gäster klockan 20.00 har stockholmarna börjat dricka allt tidigare på dagen, och i snabbare tempo. 

“Flertalet har börjat dricka tidigare och i snabbare takt. Det som tidigare skulle konsumerats under flera timmar har nu blivit mer koncentrerat”, konstaterar Länsstyrelsen i Stockholm. 

För att minska smittspridning av covid-19 införde regeringen ett alkoholstopp som hindrar restauranger och barer från att servera alkohol efter klockan 20.00. Tanken var att undvika att alkoholpåverkade människor samlades på samma yta, och därmed spred smitta vidare. 

Men stoppet har gjort att flera samlas föra att dricka alkohol på barer tidigare på dygnet. Länsstyrelsen Stockholm har kunnat se en tydlig trend bland invånarna.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Mer koncentrerat drickande

Livsmedelskontrollen, som bedriver trängselkontroll, har märkt att restaurangernas nya öppettider gjort att många slutit upp för att dricka alkohol tillsammans tidigare på dygnet. Dessa personer har även ökat tempot när det kommer till alkoholkonsumtion.

”Det som tidigare skulle konsumerats under flera timmar har nu blivit mer koncentrerat”, skriver länsstyrelsen enligt Aftonbladet.

Den senaste tiden har allt fler krögare och butikspersonal vittnat om gäster och kunder som reagerat aggressivt på restriktionerna som kräver mindre sällskap. 

Foto: Stian Lysberg Solum

”Fler verksamhetsutövare uttrycker att de utsätts verbalt och även fysiskt när de tillrättavisar gäster. Konflikterna har ökat i och med regeln om en person per sällskap på restauranger/fik inne på handelsplatser”, skriver Länsstyrelsen enligt Aftonbladet. 

”Blev kallad bitch och könsord”

Nyligen skrev Expressen om Ica-handlaren Robin i Göteborg, som veckovis fick ta emot glåpord från kunder som inte respekterar reglerna.

– En av mina anställda tillrättavisade tio killar som kommit in i butiken och blev kallad bitch och för könsord. Personen blev jätteledsen. Då kände jag att nu räcker det. Jag behövde markera på något sätt, berättade Robin för Expressen då. 

Enligt Aftonbladet har Länsstyrelsen uttryckt en oro över det varma vädret som är på ingång. Då väntas högre trängsel i exempelvis båthamnar, vilket kan blir problematiskt.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required