Stora glädjebeskedet: Svenska fältsjukhuset öppnar– kan ta emot 600 patienter i vårdkrisen

Under helgen väntas första patienterna som har smittats av corona, kunna anlända till fältsjukhuset som har byggts upp i Älvsjömässan.

Sjukhuset ger plats för 140 platser, men kan bli upp till 600 för att underlätta sjukhusen i coronakrisen.

– Vi ser över möjligheterna att kunna öka ännu mer än så, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm till Aftonbladet.

Det är otroligt att se det arbete som har gjorts sedan coronaviruset bröts ut.

Myndigheter, företag och privatpersoner hjälps åt att skydda de som är i riskgrupperna och ser till att hålla oss så trygga som det är möjligt.

Sedan en tid tillbaka kom beskedet att ett fältsjukhus ska sättas upp i Älvsjömässan, och nu kommer beskedet att det väntas ta emot sina första patienter i helgen.

– De kommer att öppna successivt och i en första fas ha 140 patienter som kan ökas ytterligare till 600 patienter. Vi ser över möjligheterna att kunna öka ännu mer än så, säger Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm till Aftonbladet.

Fältsjukhus Älvsjö
Pressvisningen av fältsjukhuset som byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Stor efterfrågan på vårdplatser

Enligt honom väntas en stor efterfrågan på vårdplatser fram till april, men hur det blir efter det är det ingen som vet.

– Ja, så är det. Och någonstans ser vi väl att om vi har byggt upp en väldigt stor kapacitet här så kan vi också behöva hjälpa andra regioner senare, säger Björn Eriksson.

Fältsjukhus Älvsjö
Pressvisningen av fältsjukhuset som byggts upp i Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Vill aktivera krislägesavtal

Under gårdagen kom också beskedet att regeringen lämnat in en begäran på att det såkallade krislägesavtalet ska aktiveras.

Genom avtalet får arbetsgivare bland annat möjlighet att under en månads tid införa 48 timmars arbetsvecka, samt placera personal där den behövs bäst. I gengäld får de anställd ett lönepåslag med 120 procent.

Vilket arbete alla har gjort som ligger bakom färdigställandet av fältsjukhuset. All kärlek till er!