Storbråk på Rhodos – efter svenska resenärernas charterinvasion: ”Oro för coronasmittan”

Under torsdagen lyfte det första planet med chartersvenskar från Arlanda, det efter flera månader av stängda gränser. Allt på grund av covid-19.

Men den första charterresan från Sverige har varit långt ifrån problemfri.

Igår var första gången på månader som ett charterflyg från Sverige skulle få lyfta, den här gången till Grekland.

Men på torsdagsmorgonen var det oklart om planet verkligen skulle få landa i Grekland. Enligt uppgifter till Aftonbladet hade det grekiska luftfartsverket sagt nej till ett svenskt plans landning.

Till resenärernas stora förtjusning ändrades beslutet och planet kunde lyfta, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

FOto: Stina Stjernkvist/TT.

Väl på Rhodos uppstod däremot nya problem.

Under gårdagen publicerades bilder på svenska resenärer i grekisk tv och frågan som ställdes var om turister verkligen fick lov att komma in i landet, rapporterar TV4.

– Vi hade ett tillstånd som vi fått av grekiska myndigheter. Vi hade en del journalister på planet, en del som jobbar med turism och en del vanliga gäster. Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan, säger Adam Györki, kommunikationschef på Tui, till TV4.

Men grekiska medier menar att TUI ljuger om vilka resenärerna på planet är och att resejätten har bluffat till sig ett tillstånd.

– Det är greklands turistminister som gett okej för den här flighten och förutsättningen då var att det skulle vara journalister och personer som jobbar med turism på flyget, säger Adam Györki.

Oro för kommande resor

Det här var bara första flygningen till Rhodos. Planen är att redan nästa vecka skjutsa ännu ett lass chartersvenskar ner till ön.

Men nu finns en oro för att resorna ska ställas in.

– Jag tror det finns en risk att all flygtrafik under sommaren påverkas, lite beroende på hur coronaläget ser ut i Sverige. Det är en rörlig situation och vi märker att Sverige är ett land under lupp som skiljer sig från övriga Europa, säger Adam Györki, till Tv4.

Samtidigt säger Erika Butterworth, Sverigechef på Apollo, att de har fått besked om att svenska turister inte är välkomna i Grekland, rapporterar Tv4.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required