Foto: TT/Youtube/SVT

Svaret till Leif GW – efter plötsliga utspelet i TV4: ”Kan röra sig om bedrägeri”

Efter Leif GW Perssons nya utspel om coronavaccin mot betalning.

Nu går myndighetenstoppen ut och varnar krimprofessorn.

– Om någon hör av sig och erbjuder vaccin till en kostnad ska man vara misstänksam och fundera på om det rör sig om ett bedrägeri, säger Emma Spak, chef för Sveriges kommuner och regioners hälso- och sjukvårdssektion, till Aftonbladet.

Det var i tisdagens Nyhetsmorgon som kriminologen och författaren Leif GW Persson plötsligt gjorde ett utspel om att han nu erbjudits coronavaccin. Enligt professorn ska en privat läkare hört av sig till honom och föreslagit vaccin mot betalning.

GW verkade nöjd med det hela i tv-sändningen. Men nu kommer en varning från myndigheterna.

Enligt Emma Spak, chef för Sveriges kommuner och regioners hälso- och sjukvårdssektion, bör GW och andra som får liknande samtal vara skeptiska.

– Det är inte möjligt. De enda som har tillgång till covidvaccin är regioner. Sedan kan de privata aktörer genomföra vaccinationer på regionernas uppdrag, säger hon till Aftonbladet.

STOCKHOLM 20200507 Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg, Sveriges kommuner och regioner (th) samt Johanna Sandwall (tv), krisberedskapschef, Socialstyrelsen, och Iréne Nilsson Carlsson (mitten), folkhälsorådet, Socialstyrelsen, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om covid-19-läget Foto: Claudio Bresciani / TT

”Fundera på om det rör sig om bedrägeri”

Enligt Emma Spak finns inget vaccin till försäljning för privata vårdgivare. Dessutom förklarar hon att covid-19-vaccinet inte får kosta pengar för folk – och menar att GW:s erbjudande är en varningsklocka.

– Det finns ingen som får ta betalt för vaccinet i Sverige. Om någon hör av sig och erbjuder vaccin till en kostnad ska man vara misstänksam och fundera på om det rör sig om ett bedrägeri.

Hon har också en tydlig uppmaning till andra som likt GW kan ha fått liknande samtal med erbjudande om vaccin mot betalning.

– Är det ett erbjudande om vaccin mot betalning är det bra att återkoppla det till ens region och det kan också vara vettigt att kontakta polis, säger hon till Aftonbladet.

Leif GW Persson, som är 75 år, ingår i den andra fasen av grupper som rekommenderas börjar vaccineras från ”preliminärt februari 2021”, enligt råden på Folkhälsomyndighetens hemsida. Bland de grupper som vaccinerats i fas ett ingår bland annat de som ”bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, och personal som arbetar nära dessa”.

STOCKHOLM 20190925 Leif GW Persson, under TV4:s pressträff om höstens program på Cirkus i Stockholm. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300

Dela gärna vidare detta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);