Svensk skola tvingas sätta in väktare – föräldrar vägrar följa restriktionerna: ”Uppstått konflikt”

Enebackeskolan i Höör tvingas sätta in väktare.

Detta då föräldrar och anhöriga vägrar följa gällande coronarestriktioner.

– Vi har haft svårt att få vissa personer att förstå att vi måste förhålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger biträdande barn- och utbildningschef Cecilia Palmqvist till SVT.

Sedan coronapandemin utbröt förra våren har ingenting varit sig likt vare sig i Sverige eller världen. Vi har tvingats anpassa vardagen och våra sociala liv har begränsats kraftigt, i hopp om att minskad kontakt med andra människor ska kunna minska smittspridningen.

När det gäller skolverksamheten har det i Sverige bland annat införts viss distansundervisning. Den senaste rekommendationen från Folkhälsomyndigheten, som gäller till och med den 1 april 2021, är att fjärr- eller distansundervisning ska kombineras med närundervisning.

Folkhälsomyndigheten ger också rådet att närkontakt mellan vuxna och elever ska undvikas i möjligaste mån.

barn, skolgård, elever
Barn på skolgård. Foto: Shutterstock

Föräldrar vägrar följa restriktioner

Men på Enebackeskolan i skånska Höör, har det sedan i höstas varit problem med den sociala distanseringen.

På grund av trängsel i kapprummen har skolan beslutat att hämtning och lämning ska se utanför lokalerna. Smittskyddsbestämmelser som vissa vårdnadshavare och anhöriga vägrat respektera.

– De flesta följer dessa bestämmelser men det har uppstått konfliktfyllda situationer där personer inte har velat lämna lokalerna när vår personal försökt tala dem till rätta, säger Cecilia Palmqvist till SVT.

väktare
Foto: Johan Nilsson / TT

Tvingas sätta in väktare

Eftersom vissa vårdnadshavare vägrat följa coronarestriktionerna och lämna lokalerna, tvingas skolan nu sätta in väktare.

Beslutet fattades under tisdagskvällen och framöver kommer väktarna att finnas på plats för att se till så att reglerna följs.

– Detta har varit ett problem som pågått sedan sent i höstas och personalen tycker att det är obehagligt. Vi vill skydda verksamheten och personalen som har annat viktigt att göra än att avvisa personer som inte förstår smittskyddsläget vi befinner oss i, säger Cecilia Palmqvist.

Vad tycker du om det här, gör skolan rätt eller fel? Lämna gärna en kommentar!

Och du, glöm inte att dela artikeln på Facebook för att säga vad du tycker om det här!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);