Svenska folkets krav på riksdagen: Säg ja till höjningen för fattigpensionärer

Foto: Shutterstock

Nästan åtta av tio svenskar vill att riksdagen godkänner garantitillägget som höjer inkomsten för landets fattigpensionärer.
Detta enligt en ny Sifo-undersökning.
– Garantitillägget som kommer kunna betalas ut redan i augusti är en livboj till alla de äldre kvinnor som nu får vända på varje krona för att klara de allra nödvändigaste utgifterna, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby.

Landets fattigaste pensionärer kan vänta sig omkring 750 kronor mer i månaden enligt den budget som regeringen väntas lägga fram.

Magdalena Andersson (S), statsminister. Foto: Shutterstock

Nu visar det sig att uppemot åtta av tio svenskar, eller 78 procent, är positivt inställda till förslaget. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartiet Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Detta enligt en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av intresseorganisationerna PRO, SKPF Pensionärerna, Tantpatrullen och Sveriges Kvinnolobby. Undersökningen innefattar intervjusvar från 1 039 personer i åldrarna 18-79 år.

Nu återstår att se om förslaget också kommer att gå igenom i riksdagen. Hittills har övriga oppositionspartier inte meddelat hur de tänkt rösta om förslaget. Enligt Sifo-mätningen uppger sju av tio M- och KD- väljare att de ställer sig positiva till ett garantitillägg. Samma siffra för Centerpartiets väljare är åtta av tio, och också hos L:s och SD:s väljare är en majoritet positiva.

– Garantitillägget som kommer kunna betalas ut redan i augusti är en livboj till alla de äldre kvinnor som nu får vända på varje krona för att klara de allra nödvändigaste utgifterna. De har inte tid att vänta på en pensionsreform som kan bli verklighet först om flera år, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby, i ett pressmeddelande.

Nästan 1 av 5 kvinna över 65 riskerar fattigdom i Sverige

Enligt intresseorganisationerna har nästan var femte kvinna över 65 år i Sverige så låg inkomst att hon riskerar fattigdom.

Genrefoto: Shutterstock

– Garantitillägget ger en nödvändig förstärkning i kassan till dem med svagast ekonomi. Det handlar inte minst om dem som jobbat ett helt yrkesliv i vård och omsorg. Det blir ännu viktigare nu när prisökningarna slår hårt mot hushållen. Riksdagen har ett mycket starkt stöd från svenska folket för att trycka på JA-knappen till garantitillägget, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

I framtiden vill de fyra organisationerna som står bakom undersökningen att hela pensionssystemet ska ses över – så att pensionerna kan höjas.

– I väntan på att en sådan reform kan genomföras är ett tillskott till de med allra lägst pensioner helt nödvändigt. I nästa steg förväntar vi oss att inbetalningarna till pensionssystemet ökar, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Birgitta Sevefjord, ordförande för Tantpatrullen:

– Dagens pensionssystem som bygger på livsinkomst gynnar män och missgynnar kvinnor. Kvinnor får lägre lön för sitt slit. Därför behövs både garantitillägg och ett nytt pensionssystem.

Pensionsmyndigheten. Genrefoto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar!

Exit mobile version