Svenskar är pålitligast i världen, enligt stor undersökning.

I en av världens största förtroendeundersökningar har företaget Edelman frågat över 33 000 personer i 28 länder för att se hur stort förtroende folk har för företag och institutioner. Den visar att svenska företag tillsammans med kanadensiska är pålitligast i hela världen.

trust

Däremot håller vi svenskar inte alls med resten av världen. Vi litar inte alls på våra institutioner utan har mycket större förtroende för vänner och familj.
– Ur omvärldens ögon är Sverige det mest pålitliga landet i världen. Men vi själva har näst lägst förtroende för vårt lands intuitioner bland alla de 28 undersökta länderna. Siffrorna visar tydligt att vi inte håller med om omvärldens bild av Sverige. Istället för att lita på våra institutioner så litar vi på familj och vänner. På människor som liknar oss. Och med sociala medier är det möjligt att få våra åsikterna bekräftade varje dag av tusentals människor, säger Mattias Ronge, vd på Edelman Deportivo.

Vi svenskar tappar också det förtroende vi tidigare haft för traditionella medier, i stället sätter vi förtroende till företag och framför allt Google. För första gången någonsin är förtroendet för sökmotorer större än för traditionella medier (52 procent respektive 50 procent). Framför allt gäller detta den yngre generationen (så kallade millennials) där 62 procent har förtroende för sökmotorer som informationskälla.

Klicka gilla om du vill ha fler nyheter i ditt flöde.