Svenskarna sämst i världen på kallprat: ”Men när du väl fått en ny vän är de varma och lojala människor”.

HSBC har intervjuat över 21 000 utvandrare i sammanlagt 39 länder. I den undersökningen kommer Sverige på 36:e plats när det kommer till socialt liv. Och absolut sist när det kommer till att skaffa sig nya vänner.

Enligt undersökningen är Sverige Europas bästa land, och världens tredje bästa land efter Singapore och Nya Zeeland. På punkter som arbete, hälsa, balans i arbetslivet och kvalité i familjelivet kommer alltså Sverige väldigt högt. Men när det kommer till att skaffa sig nya vänner är Sverige rankat absolut sist, rapporterar The Local.

”Svenskar är artiga, men de kallpratar inte. De framstår som reserverade, men vanligtvis är det så för att de respekterar ditt privatliv. När du väl fått en ny vän, kommer de att vara lojala och varma”, är en av förklaringarna i undersökningen. En annan är de tajta band som svenskar har med skolkamrater under uppmärksamhet, och att umgängeskretsar förblir intakta i vuxen ålder.

26-åriga James Jensen kommer från Australien, och han säger till The Local att han tycker att svenskar är dåliga på att kallprata.
– Jag märker ju att de verkligen vill lära sig, men de har aldrig lärt sig hur man gör. När någon får reda på att jag är australiensare försöker de att kallprata, men de har det väldigt svårt. De pratar bra engelska, det är bara det att de vet inte vad de ska säga.

James har bott i Stockholm i ett år och driver en webbsida där folk kan träffas, umgås och skaffa nya kompisar. Han säger att han trots allt älskar Sverige.
– Det är en av de bästa platserna att bo på, det var därför jag kom hit. Men i Australien kan du gå fram till vem som helst i en bar och påbörja en konversation – det gör man inte i Sverige. Det är väldigt svårt för ens sociala liv när man kommer till ett helt nytt land för första gången, säger han till The Local.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.