Svenskarnas förtroende för Anders Tegnell ökar – 71 procent tror på statsepidemiologen: ”Kraftig uppgång”

I takt med coronakrisens framfart ökar svenskarnas förtroende för både Folkhälsomyndigheten och Regeringen. Det visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskåp.

Till en början var många skeptiska till Sveriges hantering av coronakrisen. och Sveriges strategi ifrågasattes både på hemmaplan och utomlands.

Statsepidemiologen Anders Tegnell blev ansiktet utåt för Folkhälsomyndigheten och kritiserades även han för Sveriges linje.

Men på senare tid har många mjuknat, i alla fall om man tittar på en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskåp.

”Lyckats få allmänhetens förtroende”

För en månad sedan svarade 50 procent av svenskarna att de hade ganska eller mycket högt förtroende för Folkhälsomyndigheten. Men nu har förtroendet ökat och vid denna undersökning svarar hela 71 procent av svenskarna att de känner samma sak.

För regeringen är motsvarande siffror 53 procent i dag i jämförelse med 32 procent för en månad sedan, skriver Aftonbladet.

– Sverige och hela västvärlden står inför en allvarlig samhällskris. I sådana lägen tenderar man att sluta upp bakom det politiska ledarskapet. Så länge man känner att det fungerar rimligt väl, säger Peter Santesson på Demoskop till aftonbladet.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Undersökningen visar också att även det generella förtroendet har ökat för sveriges krishantering.

– De har i alla fall lyckats att få allmänhetens förtroende. Föreställ dig en förtroendenedgång med motsatta siffror. Då skulle vi säga att man hade allvarliga problem. Nu ser vi i stället en kraftig uppgång, säger Peter Santesson till Aftonbladet.

I nuläget kan ingen veta om Sveriges väg är den rätta. Men tills dess får vi lita på rekommendationerna vi får.

Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker om Sveriges strategi.