SVT döms för ”järnrörsfilmen” – ska betala 190 000 kronor till förre SD-toppen Kent Ekeroth

SVT döms för ”järnrörsfilmen” och ska ersätta SD-politikern Kent Ekeroth med kostnaderna för att ha använt filmen utan tillåtelse.

SVT ska även betala hans rättegångskostnader på 190 000 kronor.

Det meddelar SVT själva i en artikel.

De tre sverigedemokratiska politikerna Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling var inblandade i den så kallade ”Järnrörsskandalen” i juni 2010. Skandalen inträffade på Kungsgatan i Stockholm där de tre politikerna beväpnade sig med järnrör och attackerade människor med rasistiska och sexistiska hot. De attackerade även den svenske komikern Soran Ismail, och hela händelsen filmades.

Kent Ekeroth. Foto: Wikimedia commons/Esquilo

Filmen spreds som en löpeld

I November 2012 publicerades filmen på SVT och deras sändningar men även flera andra tidningar. Filmen spreds över sociala medier och ligger ute på Youtube. Sedan 2012 har Kent Ekeroth stämt bland annat Göteborgs posten för att ha publicerat ”järnrörsfilmen” i samband med artiklar kring händelsen.

Döms för olovlig användning

Nu döms även SVT för att olovligen ha använt och offentliggjort filmen och gjort intrång i rättighet i upphovsrättslagen. SVT har hävdat att publiceringen av mobilfilmen bör omfattas av de inskränkningar i upphovsrättslagen som finns i samband med nyhetsrapporteringen.

Enligt Kent Ekeroth strider SVT:s handling mot hans rätt att bli skriven som fotograf till klippet och att SVT har offentliggjort filmen utan Kent Ekeroths godkännande, och därför ger Patent- och marknadsöverdomstolen Kent Ekeroth rätt, enligt SVT.

SCANPIX, Stockholm, Sverige, 20020814, Sveriges Televisions skylt vid entrén till TV-huset på Gärdet i Stockholm. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Döms till 190 000 kronor i ersättning

SVT döms till att betala ersättning för filmen, men någon summa är inte klart ännu. Det ska diskuteras mellan de berörda parterna. SVT ska även betala Kent Ekeroths rättegångskostnader på 190 000 kronor, enligt SVT.

Domen kan överklagas.

Vad tycker du om det här? Sprid gärna vidare för att dela din åsikt.