SVT:s nya besked – så hyllas Arne Weise och Bengt Feldreich på julafton

SVT:s nya besked – så hyllas Arne Weise och Bengt Feldreich på julafton

De var båda SVT:s ”Herr julafton”.
Nu bekräftar kanalen planerna på en hyllning – till bortgångna julkungarna Arne Weise och Bengt Feldreich.

Klockan tre på julafton är det dags. Då bänkar sig miljontals tv-tittare runtom i hela Sverige för att se ljuset tändas – och Kalle Anka och hans vänner önska oss alla en God jul.

Bengt Feldreich. Foto: SVT/Youtube

Just Kalle Anka brukar oftast vara årets mest sedda tv-program alla kategorier – förra året hade över 3,8 miljoner bänkat sig framför SVT för att se Kalle på julafton.

I år har två av kanalens stora jullegendarer gått ur tiden.

Bengt Feldreich avled 21 oktober och blev 94 år gammal.

Och för snart tre veckor sen tog familj och vänner ett sista farväl av tv-legenden Arne Weise som avled 25 september i år och blev 89 år.

STOCKHOLM 20081210 Herr Julafton – alias Bengt Feldreich. Varje år kommer han till SVT:s inspelningsstudio för att läsa in nya påannonser för Disneys julfilmer. Foto: Claudio Bresciani/TT

Feldreich och Weise har båda varit en del av jularna för generationer tv-tittare i Sverige.

Nu meddelar SVT att deras gärningar kommer att hyllas i samband med årets sändningar på julafton.

”De kommer på ett eller annat sätt att tas upp av julvärden den 24:e december. Men exakt hur är inte bestämt ännu”, skriver SVT:s pressavdelning i ett mail till Newsner.

STOCKHOLM 20150130 Tv-profilen Arne Weise, fotograferad i sin lägenhet inför 85-årsdagen i februari Foto: Nora Lorek / TT / kod: 11510

SVT avslöjar årets julvärd 2019

På tisdagen väntas public service-kanalen dessutom offentliggöra ytterligare en stor nyhet inför årets julfirande.

Då ska nämligen årets julvärd avslöjas vid lunchtid under en pressträff i Tv-huset på Gärdet i Stockholm. Bland spelbolagen har namn som Jesper Rönndahl, Andreas Weise och Mia Skäringer funnits med under en tid i förhandsspekulationerna – men vem det blir får vi alltså veta under tisdagen.

Förra året var det som bekant tv-profilen Kattis Ahlström som ledde SVT:s direktsändning från Gärdet i Stockholm. För två år sedan fick kanalen utstå hård kritik – efter beslutet att dåvarande julvärdarna Lotta Lundgren och Erik Haag skulle spela in sina inslag på förhand.

Arne Weise var SVT:s julvärd mellan 1972-2002, utom några enstaka år. Foto: SVT/Youtube

Kravet efter julilskan mot SVT

Bland andra Arne Weise, som satt i TV-huset i 30 år för att tända ljuset på julafton, var upprörda då. Och för Kattis Ahlström var det ett krav att få återgå till direktsändning ifjol.

– Ja, det var det. Jag tycker själv att det känns viktigt. Jag vet någon gång när jag suttit själv, inte på julafton, men någon nyår och då tyckte jag själv att det var härligt att det satt någon just nu i radion eller tv:n. Jag tycker det är viktigt att människor får känna att det sitter någon exakt just nu i bild, sade Ahlström då till Newsner.

Vem tror du skulle göra ett bra jobb som julvärd i SVT? Skriv gärna en kommentar och dela gärna vidare om du tycker SVT gör rätt som hyllar Arne Weise och Bengt Feldreich på julen!

TV: Folkkära profilerna som lämnat oss 2019