Sylvassa internationella kritiken mot Sverige: ”Allvarligt misstag”

Munskydd eller inte.
Nu får Sverige kritik från utlandet – eftersom Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar munskydd.
– Här är jag fullständigt oense med Anders Tegnell, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève, till SvD, uppger Expressen.

På sistone har fler länder börjat göra som Sverige i coronastrategin, och låter skolor och affärer öppna.

Sverige har haft fler dödsfall i covid-19 än något annat land i Norden. I veckan kom rapporter från Norge och Danmark om större coronautbrott. Samtidigt som fler länder haft stigande tal, har Sverige under en tid haft sjunkande tal i antal nya fall.

Munskyddens vara eller icke vara och myndigheternas rekommendationer kring just detta har varit ett hett ämne den senaste tiden.

I coronapandemins spår har en majoritet av länderna i Europa valt att förorda munskydd utanför hemmet, på offentlig plats eller i kollektivtrafiken.

Men Sverige har valt en annan väg. Folkhälsomyndigheten har i skrivande stund inga rekommendationer kring munskydd.

”Vi rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället då kunskapen om hur munskydd påverkar smittspridningen är osäker. Det kan dock finnas situationer där munskydd kan vara av värde trots det osäkra kunskapsläget om dess effekt”, skriver myndigheten på sin hemsida och förklarar att de följer forskningen i ämnet.

Däremot öppnar FHM för att regionala rekommendationer kan komma att antas.

”Vi kommer därför, i samråd med de regionala smittskyddsenheterna, ta ställning till vilka situationer en rekommendation om munskydd skulle vara av värde på nationell eller regional nivå. Exempel på sådana situationer kan till exempel vara hos optikern eller vid trängsel i kollektivtrafiken”, skriver FHM.

STOCKHOLM 20200806 Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080

I Finland infördes munskydd i just kollektivtrafiken i somras. I Sverige har Svensk Kollektivtrafik – branschorganisation för länstrafikbolag och regionala kollektivtrafikmyndigheter – flaggat för att det är omöjligt att hålla två meters avstånd till folk på bussar.

LÄS MER: Tegnells stora oro inför hösten: ”Ständigt nya…”

– Vi kommer inte kunna hålla det på exempelvis en buss. Därför har vi sagt att det inte går hantera en definition på trängsel i alla trafikslag och vem ska kunna kontrollera det? Det måste ligga på var och en att hantera det, säger Helena Leufstadius, vd, Svensk Kollektivtrafik, vid en pressträff tidigare i somras, och poängterade att man följer FHM:s riktlinjer.

Nu kommer kritik från utlandet. Flera europeiska epidemiologer menar nämligen att Sverige gör fel som inte rekommenderar munskydd.

– Här är jag fullständigt oense med Anders Tegnell, säger Antoine Flahault, professor i epidemiologi vid universitetet i Genève, till SvD, uppger Expressen.

Foto: Twitter/Antoine Flahault

LÄS MER: WHO:s coronahyllning: ”Fler borde göra som Sverige”

– Det är olyckligt att avfärda munskydd. Därmed tar man bort en del av de viktiga åtgärder som ska skydda oss från smitta, säger David Nabarro, WHO-topp i bekämpningen av covid-19, till SvD.

Foto: UNCTAD/Wikimedia commons

Världshälsoorganisationen WHO uppmanade tidigare i somras regeringar att rekommendera munskydd i kollektivtrafiken.

– Regeringar bör uppmuntra den breda allmänheten att bära munskydd där det förekommer en allmän spridning och där det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till andra, till exempel i kollektivtrafiken och andra mindre utrymmen, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens, rapporterar TT, enligt SVT.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!

Exit mobile version