Systerns avslöjande om Josefin Nilsson – tre år efter hennes död: ”Jag har inte velat säga det…”

SVT dokumentäre om folkkära Josefin Nilsson bröt ut i en våg av protester under våren.

Nu berättar hennes syster Marie Nilsson Lind i sitt sommarprat om nya detaljer kring sin systers död.

– I obduktionsrapporten står det: dödsorsak självmord och jag har inte velat sagt det för skulden att jag inte kunde hålla henne kvar i livet, säger Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1”, enligt Expressen.

Josefin Nilssons liv startade en helt ny debatt när dokumentären om hennes liv ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”, släpptes på SVT under våren.

Uppmärksamheten från media var enorm kring de berättelser i dokumentären om Josefins liv i en destruktiv kärleksrelation.

Nu har det gått tre år sedan Josefin Nilsson somnade in, 46 år gammal.

I sitt sommarprat berättar nu hennes syster Marie Nilsson Lind om systerns bortgång.

– Jag satt vid min syster som hade varit död i en timme och likbilen var på väg. Det var skottdagen som egentligen inte finns, den 29 februari 2016. Miljön var precis som i ”Det sjunde inseglet” – det är jag som är döden. Den tog min syster, jag slogs och skrek och försökte hålla i henne, jag slogs med den jävla döden, minns Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1” och fortsätter:

– Det går inte att förstå döden, ena stunden skrattar vi åt att här står vi i urtvättade nattlinnen från lasarettet och borstar tänderna. Säger att vi sover en stund. Josa säger: ”Tack för allt du gjort för mig Kika, jag älskar dig”… I nästa stund se att hon bärs ut i en svart plastsäck. Det går inte att förstå att vi aldrig mer ska ses.

Josefin Nilsson gick bort blott 46 år gammal. Nu berättar hennes syster kring detaljer om hennes död. Foto: Jack Mikrut/TT

Detaljer kring systerns död – nu berättar Marie

Hon berättar vidare hur hon skickade med en munktröja åt Josefin ”så att hon inte skulle frysa”.

Dödsbeskedet var omöjligt att ta in.

Och det är först nu som Marie öppnar upp om beskedet från obduktionsrapporten som hon hållit gömd i flera år.

– Ingen vet exakt vad Josa dog av. Det står inte i en obduktionsrapport att det var en enorm kamp – med såren i höften, morfinet för smärtan. Allt det otäcka som kommer med all morfin – ångesten och kliandet på huden, såren på huvudet och mardrömmarna som kom och gick, säger Marie Nilsson Lind i ”Sommar i P1” och fortsätter:

– I obduktionsrapporten står det: dödsorsak självmord och jag har inte vilja sagt det för skulden att jag inte kunde hålla henne kvar i livet, att jag missade att hon tog sitt liv. Det är så starkt för mig så jag har inte vilja att vi ska gå ut med det ordet. Den enorma skulden att hon kanske var medveten om att hon tog sitt liv eller var hon så påverkad att hon inte visste. Tänk om hon räknade med att jag skulle hitta henne i tid. Menade hon ”tack för allt” som ett avsked?.

Vi känner med dig Marie, du gjorde allt för din syster och vi kan bara tänka oss smärtan när hon gick bort. Vi skänker dig och Josefin alla våra tankar och kärlek!