Tappra Lundy är årets polishund – hyllas för sin insats mot gängkriminalitet: ”Extraordinär”

Hurra!

Försvarsmaktens Lundy har utsetts till Årets polishund 2022. Detta tack vare sina insatser för att bekämpa gängkriminalitet.

Inom den svenska poliskåren finns många hjältar. Inte minst de hundrtals polishundar som dag ut och dag in gör sitt yttersta för att göra vårt samhälle till en säkrare plats.

För att uppmärksamma deras viktiga insatser lite extra, utses också ”Årets polishund” varje år. Priset delas ut av Svenska Kennelklubben i samarbete med representanter för Polismyndigheten och Polisens Hundförarförbund.

Utmärkelsen går till en hund inom polismyndigheten som har gjort ett gott jobb.

För två år sedan var det den 7-årige schäfern Izor som fick ta emot det ärofyllda priset. Detta efter att bland annat ha gripit en misstänkt våldtäktsman.

I fjol var det polishunden Äxit som vann det prestigefyllda priset.

Nu har årets vinnare utsetts och det är ingen mindre än Försvarsmaktens Lundy som kammar hem priset.

Enligt juryn har Lundy och hennes förare, som tjänstgör i Region Öst, med Eskilstuna som bas, visat en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika”.

”Det känns jätteroligt, både att vinna och att vårt arbete uppmärksammas. Det är såklart även en stor ära”, säger Jimmy till SKK.

”En bra relation”

Lundy kom till Jimmy 2019. Hon hade tidigare varit hos en annan hundförare där det inte fungerade men efter mycket om och men blev Jimmy och Lundy ett radarpar.

”Det var lite jobbigt i början och jag fick ha väldigt tydliga ramar. Men hundar är individer och man ska ju passa ihop också. Idag har vi jobbat ihop en bra relation, säger Jimmy till SKK.

Under nomineringsperioden har Eskilstuna varit hårt ansatt av gängkriminalitet relaterat till narkotikahandel.

Förhindrat skjutningar

I nomineringen poängterar juryn att Lundys och Jimmys arbete både har förhindrat skjutningar och lett till gripanden för grova brott.

Lindy är årets polishund
Foto: PER SANDBERG/TT

Enligt Jimmy har Lundy en fenomenal nos, älskar att jobba och hittar narkotika även på fritiden.

I december kommer Lundy att få motta sin utmärkelse i Stockholm på Stockholms hundmässa. Då kommer även Årets narkotikasökhund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund premieras.

Nu skickar vi våra största gratulationer till Lundy. Tack för allt du har gjort, och gör, för vårt samhälle!

Lämna gärna en kommentar för att hylla den modiga polishunden. Och du, dela gärna vidare för att uppmärksamma Lundy lite extra!