Tegnells besked inför påsken – så ska man tänka med att träffa äldre släktingar

Drygt en vecka kvar till påsk. Då undrar många svenskar hur det blir med firandet.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kommer det gå bra att träffa äldre släktingar – i viss mån.

Den rådande coronapandemin fortsätter att sätta käppar i hjulet för den normala vardagen.

Smittspridningen är fortsatt hög och för alla medborgare gäller försiktighet och att ta sitt personliga ansvar.

Samtidigt närmar sig påsken med stormsteg. Men liksom tidigare högtider det senaste året, kommer det inte att vara aktuellt med några större firanden den här gången heller.

Redan i förra veckan var statsepidemiolog Anders Tegnell inne på hur man ska tänka inför påskfirandet, bland annat genom att undvika onödiga resor och att inte träffa nya människor.

Nu ger han också besked om i vilken mån man kommer kunna träffa sina äldre släktingar i påsk.

anders tegnell
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Då kan man träffa äldre släktingar i påsk

Enligt Anders Tegnell kommer det gå bra att träffa äldre släktingar i viss utsträckning under påskhelgen – förutsatt att de har vaccinerats mot covid-19.

– I viss utsträckning vet vi att många, framför allt på de särskilda äldreboendena, är vaccinerade. Nu har vi sagt att då kan man träffa sina äldre släktingar i större utsträckning, säger Anders Tegnell under tisdagen enligt Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Tyvärr har leveranserna sen inte riktigt levt upp till det man har lovat. Så det finns en del andra också som har vaccinerat sig. Men tyvärr inte så många som vi hoppades på.

70-plussare
Foto: Amir Nabizadeh / TT

Anders Tegnells ord om restriktionerna

Statsepidemologen har tidigare berättat att några nya restriktioner inte väntas till påsk. En linje han fortsatt håller fast vid.

Däremot utesluter inte statsepidemiologen att fler restriktioner kan komma att bli aktuella framöver.

– Vi har aldrig uteslutit ytterligare restriktioner men det är ju så att restriktionerna vi har på plats nu är de allra viktigaste. Det är att hålla avstånd till varandra, att hålla sig hemma om man är sjuk. Det finns andra saker man kan göra men de kommer inte alls vara lika effektiva, säger Anders Tegnell enligt Aftonbladet.

påsk, påskris
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT

Löfven: ”Coronaviruset tar ingen hänsyn”

Så sent som i förra veckan gjorde också statsminister Stefan Löfven ett uttalande inför den stundande påskhelgen.

Han uppmanade då alla svenskar att ta sitt ansvar, följa råd och rekommendationer och att inte ha några stora påskfiranden.

– Coronaviruset tar ingen hänsyn till våra högtider. Vi måste allihop se till att högtiderna inte blir tillfälle för ökad smittspridning, sa statsminister Stefan Löfven då.

Hur tänker du med påskfirandet? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare informationen till dina vänner och bekanta på Facebook!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required