Tegnells nya besked inför semestern – så ska du tänka med resor: ”Viktigt att tänka på…”

Sommaren närmar sig med stormsteg.

Men precis som ifjol, gäller det att tänka till hur man agerar under semestern.

Det menar statsepidemiolog Anders Tegnell i en intervju med Aftonbladet.

De senaste månaderna har vaccineringen mot covid-19 äntligen har börjat komma igång på allvar.

Under tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att över 3 miljoner vaccinationer har genomförts i Sverige, och att över en fjärdedel av den vuxna befolkningen i landet har fått en första vaccindos.

Samtidigt har över 730 000 personer vaccinerats med två doser, vilket motsvarar 8,9 procent av befolkningen 18 år och äldre.

Trots detta fortsätter coronapandemin hålla ett fast grepp om Sverige och världen. Situationen är fortsatt allvarlig, råd och rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger alltjämt kvar.

anders tegnell
Foto: Carl-Olof Zimmerman / TT

Semestern närmar sig

Samtidigt närmar sig sommaren med stormsteg. Efter ett år där vi kämpat, hållit i och hållit ut börjar många svenskar därmed undra och fundera hur det kommer att bli med semestern.

Kommer vi att se ljuset i tunneln, kommer det att finnas större möjligheter att resa än föregående sommar?

Statsepidemiolog Anders Tegnell har redan tidigare varit inne på att det, trots vaccineringsprocessen, lär dröja innan livet börjar återgå till det normala igen.

I början av mars sade Tegnell att det säkert kommer att finnas möjligheter att resa under sommaren, men att det inte lär vara helt oproblematiskt och att resor därför bör fortsätta skjutas upp.

köpingsvik, öland, badplats, sommar, strand
KÖPINGSVIK ÖLAND 20200714 Köpingbaden Camping, Köpingsvik, Öland. Foto: Mikael Fritzon / TT

Tegnells nya besked inför sommaren

Nu ger Anders Tegnell ett nytt besked inför sommaren. Och han håller fast vid sin linje att en semester på hemmaplan är att föredra framför varma stränder i södra Europa.

– Det är mycket som händer ute i Europa just nu så det är svårt att veta hur det kommer se ut i sommar. Jag skulle säga att det är tryggare att stanna hemma i Sverige, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Däremot tycker statsepidemiologen att man kan vistas på våra svenska stränder, förutsatt att man tar ansvar och är noggrann med avståndet.

– Ja, det tycker jag. Risken att bli smittad är mycket mindre när man är utomhus. Men det är viktigt att tänka på att det även kan uppstå trängsel i en sådan situation, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Hur kommer du att tillbringa årets semester? Tycker du att det är okej att resa någonstans? Lämna gärna en kommentar!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required