Tegnells varning inför sommaren – resebeskedet kan ändras: ”Kan ställa till med problem”

I torsdags kom beskedet som alla har väntat på – de gamla restriktionerna hävs och svenskarna tillåts att resa fritt inom landets gränser. Det om man är symptomfri och fortsätter hålla resterande rekommendationer.

Men enligt Anders Tegnell är det beskedet inte någonting som svenskarna ska ta för givet.

Svenskarna har börjat slappna av. Enligt den senaste enkätundersökningen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppger färre att de följer myndigheternas rekommendationer.

80 procent svarar visserligen att de följer rekommendationerna men det är trots allt något färre än vad det var för bara någon vecka sedan, vilket Aftonbladet var först med att berätta

Foto: Jessica Gow, TT/ Aas Erlend, TT

Samtidigt visar data från mobiloperatören Telia att vi är ute och rör på oss mer.

– Det är väldigt liten skillnad och väldigt små siffror, men det är viktigt att fortsätta titta på det. Men än så länge är det inte särskilt oroande, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

Enligt Anders Tegnell att det inte är konstigt om människor vill tänka på annat såhär en tid in i pandemin. Däremot höjer han ett varningens finger och säger att det kan ställa till problem.

– Då gäller det att verkligen skicka signalerna att pandemin är kvar här och kan verkligen ställa till med problem om vi inte fortsätter att hålla den på avstånd.

Beskedet kan dras tillbaka

Men trots att coronaviruset fortsätter att skörda liv och spridas i landet är det många som vill tänka på annat för ett tag. Något som stått högt upp på många svenskars önskelista är att få resa i sommar, om än inom landet.

Och i torsdags kom det efterlängtade beskedet att de gamla reserestriktionerna hävs.

Men nu menar Anders Tegnell att det beskedet lätt kan dras tillbaka om rekommendationer om trängsel och avstånd inte följs och smittspridningen börjar ta fart igen.

– Om det här resandet leder till att vi får en ökad smittspridning, framför allt i regioner som hittills har klarat sig väldigt bra, då får vi fundera på om det här är ett bra beslut och kanske gå in med ytterligare begränsningar igen.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);