Therese Alshammars varning – livsviktiga tecknet på drunkning alla måste känna till: ”Skrämmande”

6 av 10 svenskar saknar kunskap om hur de vanligaste tecknen på en drunkning ser ut. Det visar en färsk Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Trygg Hansa, rapporterar Tv4.

Nu berättar Therese Alshammar om tecknen på drunkning som alla bör känna till i sommar.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet, SLS, omkom 23 personer i drunkningsolyckor i juni 2021. Det är det näst högsta antalet på hela 2000-talet.

13 drunkningstillbud skedde på kommunala friluftsbad och tolv av olyckorna i en insjö och sex av tillbuden i havet. Resten skedde i bassänger, pooler, damm och älv. Två av de som omkom är barn.

Fram till den sista juli 2021 omkom totalt 75 personer dött under året. Det är 21 fler än motsvarande period förra året och nästan lika många som det totala antalet under 2020.

LÄS MER: Fem döda i drunkningsolyckor på ett dygn – nu får Sveriges kommuner kritik: ”En tragedi”

6 av 10 saknar kunskap om tecken på drunkning

Enligt en ny Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av Trygg Hansa visar resultatet att 6 av 10 svenskar saknar kunskap om de vanligaste tecknen på drunkning.

LÄS MER:

Elitsimmaren Therese Alshammar en av våra främsta simprofiler genom tiderna. Hon tror att det handlar om att det för många är för abstrakt att ta in.

– Många tänker nog att det ”inte händer mig”, det är också tråkigt och lite läskigt att förbereda sig för. Så man är kanske inte så villig att ta in informationen, säger hon till Tv4.

Therese Alshammar
Foto: Tv4/ Johan Nilsson/TT

Therese menar att drunkningar inte alls ser ut som på film.

– Man flaxar inte med armarna, man ropar inte på hjälp. Det har man inte energi eller luft till. Så den sker oftast i tystnad vilket är skrämmande.

Definitionen på att vara simkunnig är att man ska kunna simma 200 meter. Varav 50 meter på rygg.

Therese Alshammars uppmaning: Testa simkunnigheten

Therese tror att många idag överskattar sin simkunnighet och förmåga. Så hon tycker att alla borde testa sin simförmåga i sommar, testa att simma 200 meter.

– Det är skillnad på att simma i en pool och att kunna simma på öppet hav eller i en sjö. Där det tillkommer andra saker, man kanske har kläder på sig. Det kanske har varit en olycka, har man en rädsla gör det också svårare. Det är inte som att man lärt sig att cykla, så kan man det för livet. Man måste underhålla sin simförmåga, säger hon i Nyhetsmorgon.

Sprid gärna simstjärnans viktiga ord. Tillsammans räddar vi liv.