Tidiga middagar gjorde de äldre undernärda. Men sjuksköterskans idé förändrade allt.

Mohsen Jamei jobbar som sjuksköterska och nutritionsansvarig på äldreboendet Bjørkelia i norska Gjøvik. När han la märke till att många av de äldre på boendet var undernärda bestämde han sig för att göra något och fick en idé.
– De hade frukost fram till 10.30 eller 11.00. Och sedan skulle de äta middag klockan 13.30 Så det är klart att det inte blev hungriga på så kort tid, säger Mohsen Jamei till norska Dagbladet.

Han startade ett pilotprojekt i mars i år och började servera middagen klockan 15.30 på eftermiddagen. Och tidsförskjutningen på två timmar verkar ha fungerat riktigt bra.

Bild

340348_2288043488936_8275639_o

– Det har bara varit positivt. De äldre har gått upp i vikt och de som var undernärda är inte längre det. De sover bättre om nätterna och de får mer tid till att engagera sig i verksamheter, säger Mohsen Jamei till tidningen.

En av de boende har exempelvis har gått tupp från 39 till 50 kilo. Andra har gått upp allt från två till nio kilo. Jamei förklarar att det inte bara handlar om att folk ska gå upp i vikt. Men ingen bör gå ner i vikt och de ska inte vara undernärda. Nu kan man dessutom hålla bättre koll på de äldres matrutiner och hjälpa dem som inte äter så mycket.

Att middagen har flyttats fram två timmar har även gjort att personalen har mer tid. Nu hinner de spendera mer tid med de äldre och det en mer lugn och ro på boendet. Dessutom har de äldre längre tid på sig att äta och kan sitta och käka i en eller två timmar om de vill.

Projektet har spridit sig till äldreboendets två andra avdelningar och nu äter alla middag klockan 15.30. De tidiga middagarna är ett minne blott.
– Det var många som var skepktiska till att börja med något nytt. Jag har jobbat med äldre i 26 år, så jag vet att de är vana vid rutiner. Men folk har bara varit positiva, säger Mohsen Jamei till Dagbladet.

Han säger att han uppmuntrar andra äldreboenden att se över sina matrutiner. Det kanske inte funkar för alla att skjuta fram middagen men på Bjørkelia har det i alla fall varit mycket positivt för alla inblandade.

Jag tycker verkligen att det är fantastiskt att det finns sjuksköterskor som Mohsen Jamei. Heja, heja!

Fantastisk at det finnes sykepleiere som Mohsen Jamei!

Posted by Dagbladet.no on Monday, October 5, 2015

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.