Tidningsbudet Joshua rusade rakt in i eldhärjat hus – för att rädda livet på boende: ”Glad att de lever”

När tdiningsbudet Joshua Obad såg röken stiga från flerfamiljshuset på Tredje Långgatan i Göteborg tvekade han inte en sekund på att ingripa.

Han släppte allt och begav sig in i huset för att rädda liv.

Det var under torsdagsmorgonen som Joshua Obad genomförde sitt vanliga arbetspass som tidningsbud i Göteborg som han plötsligt såg röken stiga från ett av husen på Tredje långgatan.

– Jag hörde ljud, som om någon grät. När det försvann tänkte jag att det var någon som var full kanske. Men när ljudet kom tillbaka vände jag om för att se efter och då såg jag en kvinna på en balkong och att det kom rök ur huset, säger han till Newsner.

Branden utvecklade sig snabbt. Och Joshua och en kollega till honom valde att agera direkt.

– Det var en meter lågor som slog ut genom fönstret. Min kollega börjar ringa till räddningstjänsten och jag bestämde mig för att ta mig in i huset.

”Precis i tid”

Joshua springer upp för trapporna och våning efter våning bankar han på dörrarna för att väcka de boende i huset.

– Inget brandlarm gick igång och kvinnan som skrek väckte inte grannarna. Så jag sprnag upp, våning efter våning och försökte väcka alla, berättar han för Newsner.

Joshua lyckades få ut flera av de boende och snart kom räddningstjänsten och kunde ta över arbetet.

Foto: privat

Joshua berättar för Newsner hur tacksam han är över att han lyckades få ut människor i tid.

– Hade vi kommit en minut senare så hade det kanske inte slutat så bra. Vi var precis i tid. Jag är glad att de lever, säger han och tillägger:

– Jag är så glad för att vi agerade.

Han har tänkt en del på branden sedan dess och det grämer honom att det inte var något brandlarm som gick igång.

– Det var inget larm, ingenting. Det hade kunnat hända många saker om vi inte kommit exakt då.

Hyllas som hjälte

I efterhand har Joshua hyllats som hjälte både av allmänheten och jobbet.

– Många är väldigt tacksamma över det jag har gjort. Och på jobbet har det varit fika för alla.

– Jag vill att folk ska veta att vi inte bara delar ut tidningar. Vi är vakna när alla andra sover och hjälper människor som är vilse, för fulla för att ta sig hem eller människor som skadat sig. Vi träffar människor som tappat sina nycklar och hjälper dem med det och vi är uppmärksamma på om människor gått bort. Tidningsbud hjälper så många, jag tycker verkligen att det här är ett nobelt jobb. Öppna era ögon när ni är ute och jobbar, ni kan rädda liv, säger han till Newsner.

Vilken förebild! Vi önskar dig allt gott och lycka till i framtiden. Joshua är en sann hjälte.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);