Tiemon nekades åka buss – på grund av sin funktionsnedsättning: ”Mår mycket dåligt”

Tiemon Okojevons första dag i Örebro blev inte riktigt som han hade tänkt sig.

Han hade precis flyttat till Örebro för att under ett halvår studera rättsvetenskap på universitet, och hans första möte med hemstaden blev allt annat än välkomnande.

15.45 skulle Tiemon Okojevons ta bussen från universitetet in till stan för att träffa en ny klasskamrat. Han såg fram emot mötet men det skulle visa sig inte bli av.

Varför? Tiemon fick inte åka med bussen på grund av att han hade en elrullstol.

Problemen började redan på busshållsplatsen, där Örebos länstrafik placerat ut bussvärdar som ska hålla koll under coronatider.

En av bussvärdarna gick fram och pratade med Tiemons assistent och ska bland annat ha sagt ”Sådana där får inte åka buss, varpå Tiemons assistent uppmanade bussvärden att tala direkt med Tiemon i stället för att tala över hans huvud.

Sedan igår har jag delvis flyttat till Örebro för att under ett halvår studera rättsvetenskap på universitetet, och mitt…

Gepostet von Tiemon Okojevoh am Mittwoch, 2. September 2020

Tiemon har själv berättat om händelsen i ett uppmärksammat Facebookinlägg:

”Efter en stund kom dock bussvärden fram till mig och sa att jag var tvungen att gå därifrån eftersom bussarna bara får släppa på ”riktiga” rullstolar och inte el-rullstolar. Jag förklarade då att det inte stämmer och citerade från Länstrafiken i Örebros hemsida där det står att: ”Rullstol, rollator och annat likvärdigt tekniskt hjälpmedel, får tas med utan avgift, i mån av plats” och att min el-rullstol är betydligt mindre än de maxmått som branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har rekommenderat och som Länstrafiken i Örebro följer. Men bussvärden vägrade tro att jag hade koll på läget”, skriver han i Facebookinlägget.

Hånflinade åt honom

Bussvärden ska ha pratat med Tiemon på ett sätt, som han uppfattade som nedlåtande. Bland annat att ”sådana som Tiemon bara får åka färdtjänst”.

”Jag förklarade då för honom att jag varken vill eller kan ta färdtjänst i Örebro eftersom taxibolagen här har sagt att de inte vill köra kunder som egentligen bor Stockholms län om de inte får upp till en veckas framförhållning för varje enskild beställning, vilket så klart blir omöjligt för mig”, skriver han i Facebookinlägget.

Bussvärden ska då ha börjat hånflina åt Tiemon och sagt:
”Hur kom en sådan handikappad liten kille som du hit då?”.

Därefter ska bussvärden har varit tydlig med att han skulle hindra fysiskt från att gå på bussen om han försökte.

”Jag sprang därifrån gråtande och ställde in alla mina åtaganden för kvällen. Personerna som jobbade på bussplatsen skapade en uppenbart otrygg situation för mig som funktionshindrad och det gick inte att vara kvar.”

Vill inte bo kvar

Tiemon skriver i sitt Facebookinlägg att han är osäker på om han kan bo kvar i Örebro efter händelsen. Det efter att han har hört av en annan student att just dessa bussvärdar, ofta jobbar på universitetet nu under pandemin.

”Dessutom uppfattade jag deras agerande som systematiskt och relativt kollektivt, inte som resultatet av en enskild idiots handling. Snubben som förvägrade mig att gå på bussen hade ju 5-7 kollegor som hörde hela vår konversation och som inte ingrep”, skriver Tiemon. Newsner har försökt nå Länstrafiken i Örebro.

”Bett om ursäkt”

Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef i region Örebro har en annan uppfattning om vad som skett.

– Jättetråkigt att han upplevde att han blev diskriminerad och kränkt. Men det var inte så de menade. Felet de gjorde var att de var felinformerade. Det har funnits gammal information om att el-rullstolar inte kan åka med, på grund av vikt, längd och bredd. Och de trodde att de reglerna fortfarande gällde, säger Fredrik Eliasson till Newsner.

Foto: Tomas Melin/ Facebook

Enligt Tiemon har han också utsatts för kränkande kommentarer som ”Vad gör en handikappad kille som dig här” , är inte det fel?

– Det har de inte sagt. De enda som vet vad som har hänt är Tiemon, hans assistenter och bussvärdarna men vad jag har hört så har de inte sagt så. De frågade av ren nyfikenhet.

Tiemon funderar på om han verkligen vill bo kvar i Örebro nu, vad tänker du kring det?

– Det är klart att han kan det, säger Fredrik till Newsner.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required