Bilderna har ingenting med texten att göra, Foto: Shutterstock

Tragiska nyheter: Föräldrarna kan ha tvångsmatat 6-åringen i Eslöv med ättika via slang

I fallet med den ättisskadade flickan i Eslöv måste man se till helheten, anser åklagaren:

– Det här barnet har väldigt, väldigt omfattande skador, säger Ingegerd Jigin när rättegången mot föräldrarna inleds.

Den då sexåriga flickan var iskall, med en kroppstemperatur på 33,9 grader, och hennes magsäck var förstörd av ättika, när hennes pappa tog henne till barnakuten i Lund natten till julafton förra året. Åklagare Ingegerd Jigin hävdar att föräldrarna ”tillsett” att dottern fått i sig så mycket ättika att hon försatts i livsfara.

– Hon var döende när hon kom in. Hon skulle ha dött inom kort, om hon inte fått vård, säger åklagaren.

Åklagaren är från start öppen med att polis och åklagare inte vet exakt hur flickan fick i sig ättikan. Men åklagaren har en hypotes:

– Hon kan ha fått något föremål nerstoppat i halsen, till exempel en slang, för att få ner ättika.

Enligt åklagaren bekräftas hypotesen av att sjukvårdspersonalen hittade skavsår i halsen, som inte orsakats av sjukvårdsinstrument.

På måndagen inleddes rättegången i Lunds tingsrätt för det föräldrapar som åtalats misstänkta för synnerligen grov misshandel, olaga frihetsberövande och grov fridskränkning av sin dotter. Föräldrarna greps efter att den då sexåriga dottern ankom till akuten i Lund förgiftad av ättika. Foto: JOHAN NILSSON/TT

”Ett stort pussel”

Ett stort pussel ska läggas under rättegången i Lunds tingsrätt, säger åklagaren. Föräldrarna nekar till att ha utsatt sin dotter för brott.

– Gärningen är att bedöma som synnerligen grov då agerandet varit synnerligen hänsynslöst och orsakat synnerligt lidande och varit livshotande med bestående kroppsskador till följd, säger åklagaren

Pappans advokat framhåller att pappan inte utsatt dottern för varken nedkylning eller ättiksförgiftning. Han har inte heller underlåtit att ingripa och se till att hon fick vård.

– Snarare har han sett till att hon fått vård efter att ha konsumerat ättika efter eget handlande, säger advokat Anders Elvingsson.

Båda nekar

Även mamman nekar. Bitarna passar inte ihop i åklagarens pussel och många bitar saknas, enligt mammans försvarsadvokat Ebba Gerleman. Mamman själv vilar hakan mot handen och tittar mot rättens ordförande när rättegången inleds.

Föräldrarna åtalas också för att hållit flickan fastspärrad i en bilbarnstol i ett tvättrum och för att ha utsatt henne för svält eller kraftig undernäring. Vidare har hon tvingats bära blöja som inte bytts tillräckligt ofta och därmed blivit sårig.

Föräldrarna hävdar att dottern inte tvingats bära blöja och såren är en följd av att hon hade diarré tiden innan hon kom till sjukhuset, framhåller de.

På samtliga punkter betonar åklagaren att föräldrarna hade garantansvar för sin dotter. De var hennes vårdnadshavare och hade därför skyldighet att skydda henne och ha omsorg om henne.

Allvarlig misshandel

Föräldrarna åtalas för flera fall av allvarlig misshandel. Bland annat ska hon ha fått kokande vatten över sig, vilket mamman ställs till svars för. I den delen åtalas pappan för att inte ha ingripit och sett till att dottern fick vård. Flickan har också oförklarade skador i underlivet.

Enligt åklagaren har flickan hållits inspärrad även under en tidigare period, då familjen bodde på en annan ort.

Ingegerd Jigin har sin bild klar av föräldrarnas utsagor:

– För det första påstår jag att de inte talar sanning i något avseende, säger hon.

Flickans särskilda företrädare Malin Wahlqvist Raihle yrkar på 2,6 miljoner kronor i skadestånd, bland annat med hänvisning till att hon fått magsäcken bortopererad på grund av ättiksskadan.

Fakta: Åtalet i korthet

  • Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka åtalas på sju punkter.
  • Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed försatts i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd. Eftersom de är vårdnadshavare har de garantansvar för flickan och har därmed i vart fall vetat om att flickan utsatts för detta, men låtit bli att ingripa.
  • Två fall av frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Även långt tidigare ska flickan hållits instängd. Det ska skett tidvis, mellan april 2020 och juni 2022, i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.
  • Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan samt ett fall av grov fridskränkning.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev