Trendbrott: Nu drar Socialdemokraterna ifrån SD i nya mätningen

Trenden är bruten.
Nu drar Socialdemokraterna ifrån Sverigedemokraterna, enligt en ny opinionsundersökning från SVT/Novus.

Socialdemokraterna ökar i opinionen. Åtminstone enligt en ny Novus-undersökning som presenteras av SVT på torsdagen. Samtidigt är inga förändringar statistiskt säkerställda, då det rör sig om små förändringar.

– Vi kunde notera en stor förändring efter sommaren i undersökningen i september, kopplat till den ökade brottsrapporteringen. Den reaktionen kvarstår och nu väntar väljarna på politiska lösningar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Socialdemokraterna ökar med 1,1 procent jämfört med den förra mätningen. Sverigedemokraterna är fortsatt näst största parti, men står i praktiken stilla på 20,5 procent.

Totalt samlar regeringspartierna S och MP 30,8 procent av väljarstödet. Tillsammans med samarbetspartierna i Januariavtalet, L och C, får de 43 procent. Lägger man dessutom till Vänsterpartiet, som enligt många experter ingår i regeringsunderlaget då partiet inte röstade emot Stefan Löfven som statsminister, blir det 51,4 procent av väljarna.

Bland oppositionspartierna samlar M och KD totalt 26,5 procent av väljarstödet i den här undersökningen. Sverigedemokraterna får 20,5 procent, vilket innebär totalt 47 procent av väljarstödet sammanlagt med M och KD.

V landar på 8,4.

Hela undersökningen:

Socialdemokraterna 25,8 (+1,1)
Miljöpartiet 5,0 (+0,1)
Liberalerna 3,7 (+0,2)
Centerpartiet 8,5 (+0,5)
Vänsterpartiet 8,4 (-0,8)
Moderaterna 19,5 (-0,9)
Kristdemokraterna 7,0 (+0,2)
Sverigedemokraterna 20.5 (-0,2)
Annat 1,6 (-0,2)
Osäkra 6,3
Totalt har 3 745 slumpmässigt utvalda bland röstberättigade svenskar svarat på undersökningen från SVT/Novus.

Vad har du att säga om det här? Skriv gärna en kommentar!

TV: Sveriges statsministrar genom tiderna