Trotsiga ungdomar hostar vuxna i ansiktet – nu ryter polisen ifrån: ”Mycket allvarligt”

Ungdomar som får tillsägelser svarar med att hosta och blåsa vuxna i ansiktet.

Nu ryter polisen i Uppsala ifrån.

”Detta kan vara ett brott”, skriver polisen på Facebook.

Den rådande coronapandemin har förändrat vardagen rejält. Våra sociala liv har begränsats kraftigt, restriktioner har införts i såväl Sverige som världen och ända sedan i våras har Folkhälsomyndigheten talat om vikten av personligt ansvar.

Man ska tvätta händerna ofta och noggrant, undvika större sociala sammanhang och hålla avstånd till andra människor.

Om man behöver hosta eller nysa ska man dessutom göra det i armvecket, för att inte riskera att sprida någon smitta.

”När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

hostattack
Foto: TT

Ungdomar ”coronahostar” på andra

Men det är inte alla som lyssnar på råden för att minska smittspridningen. Tidigare har vi också berättat om flera fall där folk medvetet har gått till host- och spottattacker mot andra människor.

Bland annat greps en 60-årig man misstänkt för försök till grov misshandel, efter att ha hostat och spottat på folk i centrala Eskilstuna. I ett annat fall spottade en man i tunnelbanan på den astmasjuka sjuksköterskan Lavinia.

Nu ryter även Polisen i Uppsala län ifrån mot detta nya ”fenomen”. I ett inlägg på Facebook skriver polisen om problemet att ungdomar, mitt i pandemin, går runt och hostar och blåser på andra människor.

”Den senaste tiden har vi fått information om att ungdomar i dessa pandemitider både hostar på och blåser vuxna i ansiktet. I vissa fall har detta även filmats av ungdomarna”, skriver polisen och fortsätter:

”Det här har skett i samband med att ungdomar fått en tillsägelse, av någon anledning, av privatpersoner men även av personal i matbutiker”.

Den senaste tiden har vi fått information om att ungdomar i dessa pandemitider både hostar på och blåser vuxna i…

Posted by Polisen Uppsala län on Tuesday, December 8, 2020

Kan vara fråga om brott

Polisen konstaterar vidare att detta kan vara brottsligt.

”Förutom att det inte är trevligt att bli hostad på, så är detta ett av alla sätt som covid-19 sprids på. Dessutom kan det även vara ett brott så som ofredande eller spridande av smitta. Vilket såklart i dessa tider är mycket allvarligt.”

Nu vädjar polisen att beteendet ska få ett omedelbart slut.

”Vi från polisen önskar att alla föräldrar och vuxna pratar om detta med våra barn och ungdomar. Var rädda om varandra – håll avstånd och respektera varandra!”, skriver polisen.

I dessa tider är det viktigt att ta hand om varandra och visa hänsyn för att förhindra smittspridningen.

Dela gärna vidare för att påminna fler om att visa hänsyn.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);