Trumps helomvändning – nu hyllar han Sverige: ”Springer inte runt…”

Donald Trump har ändrat sig.

Efter sitt tidigare utspel om att Sverige har ”stora problem” att hantera coronaviruset, har den amerikanske presidenten nu positiva tongångar kring den svenska strategin.

– Statsministern i Sverige behöver inte säga åt svenskarna att stanna hemma, säger Donald Trump enligt Aftonbladet.

Det var i början av april som Donald Trump tog sikte på Sverige, när han talade om olika länders strategier för att stoppa smittspridningen av coronaviruset.

Trump sa då att Sverige ”lider mycket svårt” och har problem att hantera situationen – ett utspel som fick mothugg av statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Nu ska man inte ta det här på allvar. Alla länder lider under det här. Det är såklart väldigt jobbigt i Sverige, inte minst i sjukvården. Men jämfört med situationen i New York, där jag råkar ha en släkting som jobbar, så fungerar det bra, sa Tegnell då enligt SVT.

anders tegnell
Foto: Anders Wiklund / TT

Trumps nya åsikt om Sverige

Nu verkar Donald Trump däremot ha ändrat åsikt.

I natt kommenterade den amerikanske presidenten nämligen Sverige på nytt, men menade då att den svenska strategin mot coronaviruset faktiskt verkar fungera.

– Svenskarna springer inte runt och skakar hand, och kramar och kysser varandra. Deras barer är stängda och folket håller sig hemma. Statsministern i Sverige behöver inte säga åt svenskarna att stanna hemma. Folket stannar hemma automatiskt, säger Donald Trump enligt Aftonbladet.

donald trump
Foto: AP Photo/Alex Brandon/TT

”Används som exempel”

Sveriges strategi de senaste månaderna har skiljt sig åt från många andra länder, med färre restriktioner. Något som Trump också tar upp, när han konstaterar att det varit mycket tal om just Sveriges metod.

– De används som exempel. Men de har haft det tufft. Det är automatisk distansering, automatiskt skydd, men verksamheter är stängda, barer är stängda och du får inte stå i barerna, säger Trump enligt Aftonbladet.

Något som däremot bara stämmer till viss del – då många barer och restauranger fortfarande håller öppet.

Vad tycker du om Trumps kommentarer om Sverige? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!