Två misstänkta fall av coronaviruset i Sverige – befunnit sig i Kina

Texten har uppdaterats: Provsvaren visade att ingen av personerna som testades för viruset var smittade, det rapporterar Sydsvenskan.

Två personer i Skåne har testats för coronaviruset och hålls nu isolerade på Skånes universitetssjukhus i väntan på svar. Båda personerna har nyligen befunnit sig i Kina, och drabbades av luftvägsbesvär senare.

– Det är kombinationen luftvägsvirus och att de har befunnit sig i Kina nyligen, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Foto: Mark Schiefelbein

Det var söndags kväll som två personer i Skåne togs in på Universitetssjukhuset i Malmö på grund av luftvägsbesvär. Då båda befunnit sig i Kina efter att det extremt smittsamma coronaviruset brutit ut, fick båda testas för epidemin.

Så ska du göra om du misstänker coronoaviruset

Personerna hålls nu isolerade på SUS i Malmö, i väntan på provsvar.

– Vi är väldigt generösa med att ta prover. Vi gör det frikostigt och det tycker vi är bra, säger biträdande smittskyddsläkare vid Region Skåne till Expressen.

Enligt Eva Gustafsson ska man ringa 1177 om man varit i Kinas riskzoner, och misstänker symptom. Mer om coronaviruset och dess symptom kan du läsa om på Folkhälsomyndigheten.