Ulf Kristersson: Utesluter inte att ta makten med hjälp av SD: ”Har respekt för deras väljare”

Efter hösten- och vinterns omtumlande regeringsbildning står Moderaterna inför ett historiskt vägskäl. Partiledaren Ulf Kristersson är inte säker på att alliansen kommer att gå till nästa val tillsammans efter nuvarande mandatperiod, och han utesluter inte att M kan ta makten med hjälp av SD i framtiden.

– Jag tänker inte försöka isolera dem och låtsas som att de inte finns, säger han i en stor intervju med DN.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson menar att det viktiga inför nästa val är inte vem som går till val med vem, utan vilken politik partierna står för och vad väljarna röstar på.

Kristersson tror att det kan se annorlunda ut inför nästa val, och att det inte är säkert att alliansen går till val tillsammans.

Ulf Kristersson (M)
STOCKHOLM 20181112. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) håller pressträff tillsammans med riksdagens talman i riksdagens presscenter. Moderaterna vill bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna, säger talmannen på en pressträff. Foto: Pontus Lundahl / TT

Sverige Demokraternas partiledare Jimmie Åkesson har tidigare uttryckt att deras parti tillsammans med M och KD utgör ett konservativt block tillsammans, men detta vill inte Kristersson håll med om.

Utesluter inte att ta makten med SD

Han utesluter dock inte att M någon gång i framtiden kan ta makten med stöd av SD.

– Att det är en felaktig beskrivning. Man kan inte tvångsgifta sig med Moderaterna. Men jag tänker inte försöka isolera dem och låtsas som att de inte finns. Jag har respekt för deras väljare och att de finns i riksdagen men jag tänker inte hålla på och ägna en mandatperiod till åt att besatt förhålla oss till vad SD tycker och tänker och gör, säger han i intervjun med DN.

Jimmie Åkesson (SD)
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.